Tak zase nic. A hůř: Vládu dnes potápí už i vlastní příznivci

15.06.2022 10:54 | Ze sítí

Sněmovnou schválený příspěvek 5000 korun na dítě, který jednomyslně podpořily všechny strany zastoupené v dolní komoře, budí kritiku i výsměch. Plošná podpora podle mnohých ohlasů na sociálních sítích nepomůže těm, kteří to skutečně potřebují a začínají se šířit označení jako „Fialovné“ nebo „předvolební pastelkovné“. „Je to rouškovné pro děti a obnova toho, jak si Babiš na podzim 2020 kupoval důchodce,“ zaznělo. Pomoc vlády kritizují také sociolog Daniel Hůle z Člověka v tísni či exministr Miroslav Kalousek. Ten Fialovi doporučuje, ať raději mlčí.

Tak zase nic. A hůř: Vládu dnes potápí už i vlastní příznivci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15394 lidí
Pětitisícový příspěvek na dítě do 18 let věku podle schválené vládní novely budou dostávat rodiny s loňskými ročními příjmy do milionu korun hrubého.

Domácnosti s přídavky na děti získají podporu automaticky. Ostatní rodiče o ni budou žádat. Nárok na dávku by mohlo mít zhruba 1,56 milionu dětí. Příspěvek je určen i pro děti, které se ještě ani nenarodily a žádat tak o něj budou moci i rodiče, jejichž potomek přijde na svět kdykoliv do konce letošního roku.

Předlohu, kterou nyní posoudí horní komora, ve Sněmovně poslanci podpořili skrze všechny frakce, nikdo z přítomných nebyl proti.

Opozice však neúspěšně navrhovala, aby příspěvek získali také mladí lidé do 26 let, kteří studují a jsou tak vedeni jako nezaopatřené děti či alespoň středoškoláci do 21 let věku či zrušení milionové hranice hrubých příjmů rodin.

Hnutí ANO neprosadilo ani návrh, aby 5 tisíc získávaly rodiny každý měsíc až do konce roku. Příspěvek však i tak již nyní deficitní rozpočet zatíží náklady ve výši zhruba 7,8 miliardy korun.

Zatímco tak mnozí vládní poslanci oslavují a úsměv neskrývá ani premiér Petr Fiala, přicházejí i dosti kritické hlasy, jež upozorňují na nezodpovědnost takového rozhodnutí v době, kdy u nás rekordně roste státní dluh a máme nejvyšší inflaci od vzniku České republiky.

Se slovy o „rozhazování“ Sněmovnou schválený vládní návrh kritizoval pro CNN Prima News ekonom Lukáš Kovanda. „Jednoznačné rozhazování peněz bez efektu. Na podzim budou komunální volby. Je to rouškovné pro děti a obnova toho, jak si Babiš na podzim 2020 kupoval důchodce. Některé matky se dvěma dětmi ve věku 19 a 20 let na příspěvek nedosáhnou, rodiče malých dětí a s příjmem 40 tisíc Kč hrubého ano. Ničemu to nepomůže,“ obořil se na vládu s tím, že měl být příspěvek vyšší, ale zároveň jen pro 15 až 20 procent těch, „kteří to opravdu potřebují“.

Vláda podle něj nemá rozpracované koncepce, komu a jak adresně pomáhat, proto volí opatření, která z hlediska veřejných financí situaci spíše zhorší.

Kabinet nešetří ani exministr financí Miroslav Kalousek. „Asi se nikdy nedozvím, proč Petr Fiala, Vít Rakušan, Marian Jurečka, Markéta Pekarová Adamová a Ivan Bartoš uvádějí do společenské reality takové pitomosti. Dovoluji si jenom podotknout, že opatření je tak hloupé, jako by vycházelo z dílny Aleny Schillerové,“ tepe do vlády bývalý ministr, který již dříve návrh označil za „populistickou hloupost“.

Poslanci podle něj nenašli odvahu přiznat, že je to „neefektivní hloupost a nenašli lepší řešení“. „Tohle je neefektivní a nespravedlivé,“ hodnotí příspěvek podobně jako Kovanda.

Premiéru Petru Fialovi pak po jeho slovech o „pomoci“ prostřednictvím „cíleného příspěvku“ vpálil, aby raději pomlčel. „Když už takovou pitomost uděláte, pane premiére Fialo, tak se tím nechlubte. Stačí, když to hodíte na Jurečku, to je Váš místopředseda…“ vzkázal mu.

Rozpaky neskrývá ani Daniel Hůle, který se v neziskové organizaci Člověk v tísni stará o dluhové poradenství a věnuje se sociálním nerovnostem. Upozornil, že „Fialovné“ vyjde na mnohem víc, než kolik stát stály jiné příspěvky pro chudé v loňském roce.

„Úplatek vlastním voličům není: Ani sociální, ani odpovědný, ani v mezích možného. Je to dluh, který zaplatí i s úroky studenti z chudých rodin. Vytahovat se v tomto případě na Babiše je chucpe. Jen by rozhazoval o něco víc. Vláda popřela vlastní politiku,“ dodal Hůle poté, co lidovecký poslanec Tom Philipp hovořil o „zodpovědné“ pomoci v rámci „sociálního svědomí“.

Kromě „Fialovného“ zazněl i termín „předvolební pastelkovné“, a to od poslance ANO Aleše Juchelky. „Ve Sněmovně neprošla pomoc lidem, ale předvolební pastelkovné 5000 Kč. Kdyby vláda chtěla opravdu rodičům pomoci, tak to udělá pořádně. Ale tento paskvil je nejen nespravedlivý, ale navíc nedostatečný. I mnohem více zadlužené státy jsou štědřejší. Vláda žene do bídy tisíce rodin,“ kritizoval.

Že jde o pastelkovné si zřejmě myslí také lidovecký poslanec Marek Výborný, jelikož ukázal, že by pětitisícovka mohla poputovat například na školní potřeby.

Také poslankyně ANO Monika Oborná označuje pomoc rodinám s dětmi za „fiasko“.  

 

Podmínku nedovršení 18 let věku do prvního srpna pak zkritizovala její kolegyně z ANO Lenka Knechtová. „Dva spolužáci z jedné lavice z maturitního ročníku. Jeden žije v úplné rodině s příjmem těsně pod hranicí toho limitu, a protože mu je ještě 17, tak na příspěvek nárok má. Druhému je čerstvě 18, žije pouze s jedním z rodičů, a ten má příjem 400 tisíc ročně. Ten na příspěvek nárok mít nebude. To přece nedává smysl,“ spílá.

Za „špatné rozhodnutí Sněmovny“ a „vyhozené peníze“ označil příspěvek také lékař Lukáš Pollert. „Nikomu to nepomůže a všichni zchudneme,“ míní.

Naopak poslance Jana Berkiho (za PirSTAN) schválení příspěvku velmi potěšilo. Kromě zákonů, které pomohou ukrajinským uprchlíkům, prý i toto opatření pomáhá „zase o kousek lépe zvládnout krizi vyvolanou válkou na Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…