Takáč v ČT naléhal na Jindráka z Hradu, jaké sympatie chová Merkelová k Zemanovi. A dostal jasnou odpověď

31.10.2018 20:55

Zahraniční politiku tvoří vláda a odpovídá za ni. Chce ji však tvořit i prezident republiky Miloš Zeman a také to dělá. Nový ministr zahraničí chce hlavně koordinovat všechny zúčastněné hráče. Domlouvají se ústavní činitelé hladce? Jaká bude Evropa bez Merkelové? O tom promluvil v Interview na ČT24 ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák.

Takáč v ČT naléhal na Jindráka z Hradu, jaké sympatie chová Merkelová k Zemanovi. A dostal jasnou odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rudolf Jindrák, šéf zahraničního odboru KPR

Hned v úvodu Jindrák pohovořil na téma českého a slovenského přístupu k výročí Československa. Podle jeho slov mu spadl kámen ze srdce, že všechny akce spojené s tímto výročím dopadly dobře. „Měl jsem obavy z toho, abychom nepohoršili česko-slovenské vztahy,“ uvedl s tím, že v průběhu sta let se vyskytovala celá řada období, která nebyla na jedné či druhé straně jednoznačně vykládána. „Mé osobní ambice a předsevzetí tak byly, abychom se měli nadále rádi a nehádali se,“ dodal s úsměvem.

Něco takového, jako je hádka mezi dnešní českou a slovenskou reprezentací, by podle Jindráka hrozila, pokud bychom se například nějakým způsobem začali dotýkat významných slovenských osobností. Počínaje rokem 1918 a konče rokem 1989. „Nebo třeba u nějakých výkladů dějinných událostí třeba kolem vzniku federace v 60. letech,“ upřesnil ředitel zahraničního odboru.

Anketa

Jste hrdí na Českou republiku?

85%
15%
hlasovalo: 7244 lidí
Nesouhlasí s tím, že by ze strany Slováků bylo cítit, že si 28. října připomínat nechtějí. „Podle mne to bylo celé velmi důstojné a všichni slovenští činitelé se ve svých projevech ke společnému dědictví jednoznačně přihlásili, žádný pocit donucení tam nebyl,“ řekl s tím, že i oni si připomínali vznik republiky jako pozitivní věc pro oba státy.

Takto kulaté výročí jsme podle Jindráka tímto reprezentativním způsobem slavili zcela jistě naposledy. Je to podle něj ale totiž generační záležitost. „Mám obavy, že až bude sto padesát let, tak naše děti si to už připomínat nebudou tak osobně jako my, kteří jsme prožili tu dobu společného státu. Tento prožitek a ty emoce v tom hrají obrovskou roli,“ míní a dodává, že nyní jsou česko-slovenské vztahy skutečně nadmíru dobré.

Poté se pozornost přesunula do sousedního Německa. Angela Merkelová postupně odchází z politiky. A jaký dopad to bude mít na česko-německé vztahy? Podle Jindrákových slov to rozhodně není možné považovat za dobrou zprávu. Sám se prý s Merkelovou sešel nejvícekrát ze všech českých představitelů, když působil jako velvyslanec České republiky v Německu. „Měla unikátní vztah k České republice, rozuměla jí, žila tu, má tu řadu přátel. To mělo pro nás velký význam,“ řekl.

Jestli to jejím odchodem bude horší, si ale také nemyslí. Poukazuje na to, že politika se přece jen nějakým způsobem hodně racionalizuje a jakýkoli kancléř či premiér německé země musí v sobě najít nějakou cestu a jednat jako rovný s rovným. „Osobní vztahy v diplomacii vždy hrály a hrajou obrovskou roli,“ je přesvědčen Jindrák.

Jsou sympatie, které Merkelová chová k České republice, podobné i těm k samotnému prezidentu Zemanovi? Zajímalo moderátora Daniela Takáče. Tady už Jindrák upozornil, že je třeba vycházet z toho, že Zemanovi není německá kancléřka v Česku partnerem. „Ale přesto za prezidentem přijela na Pražský hrad. Určitě je tam vztah respektu. Sama mi to tenkrát říkala. Váží si Zemana prý jako úspěšného politika. Myslím, že se Zemanem se dobře diskutuje,“ uvedl a mínil, že to je v politickém byznysu velmi důležité.

Připomíná, že nyní do budoucna je v mezinárodních vztazích důležité mít nějaké zásadní téma, o kterém se baví a pracuje se na něm. „Pro mě to zásadní téma byla normalizace česko-bavorských vztahů, ty díky problémům v minulosti byly velmi zatíženy několik desetiletí,“ řekl s tím, že nyní už jsou naštěstí narovnané a považuje to za jeden z největších úspěchů české diplomacie po roce 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…