Také jsou Tchajwanci? Delegace EU jela chválit na Tchaj-wan

04.11.2021 12:56

Evropský parlament vyslal první oficiální delegaci na Tchaj-wan jako výraz podpory při rostoucím napětí mezi Tchaj-wanem a Čínou. „Tchajwanská demokracie je pokladem, který je třeba chránit,“ prohlásil vedoucí delegace europoslanec Raphael Glucksmann a slíbil, že bude v pokračujícím sporu s Pekingem stát na straně Tchaj-peje.

Také jsou Tchajwanci? Delegace EU jela chválit na Tchaj-wan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tchaj-wanská delegace v Senátu v roce 2020

Čínsko-tchajwanské spory dosáhly v poslední době největší eskalace za několik let, zejména kvůli vpádům čínského letectva do tchajwanské zóny protivzdušné obrany. Čína si nadále činí nárok na Tchaj-wan a v posledních letech zintenzivnila úsilí o jeho izolaci na mezinárodní scéně, přičemž se ohrazuje proti jakémukoli pokusu považovat tento samosprávný ostrov za nezávislý stát a prosazuje politiku jedné Číny.

Podporu Tchaj-wanu ale dlouhodobě vyjadřují Spojené státy, nyní se k nim přidali i zástupci Evropského parlamentu. Skupina vedená francouzským poslancem Evropského parlamentu Raphaelem Glucksmannem, hlasitým kritikem Číny, který byl v březnu mezi pěti zákonodárci, na něž Peking uvalil sankce, byla označena za první oficiální delegaci Evropského parlamentu do Tchaj-peje.

Glucksmann označil tchajwanskou demokracii za poklad, kterého by si měli všichni demokraté na celém světě vážit a chránit ho. „Přijeli jsme sem s velmi jednoduchým a jasným poselstvím – nejste sami," řekl europoslanec podle informací serveru Euractiv.com.

„Evropa stojí na vaší straně při obraně svobody, právního státu a lidské důstojnosti,“ prohlásil po setkání s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen a vyzval Evropskou unii, aby zintenzivnila spolupráci s Tchaj-wanem. „Je nejvyšší čas, abychom v Evropské unii ukázali, že jsme na stejné lodi,“ dodal Glucksmann. Minulý měsíc přijal Evropský parlament nezávaznou rezoluci o prohloubení vztahů s Tchaj-wanem, v rámci které se například uvažuje o uzavření investiční dohody.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Čína již před návštěvou varovala, že setkání zástupců Bruselu a tchajwanské vlády „poškodí zdravý vývoj vztahů mezi Čínou a EU“. Podobnými slovy Peking kritizoval nedávnou návštěvu tchajwanského ministra zahraničí Josepha Wu na Slovensku a v České republice nebo cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan v minulém roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…