Takhle to vypadá s hazardem v Česku. Odborníci promluví

28.07.2016 6:07

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil a vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti (NMS) Viktor Mravčík na dnešní tiskové konferenci okomentují stav hazardního hraní a hráčů v ČR v roce 2015. Výroční zpráva na toto téma byla zveřejněna minulý týden po projednání vládou.

Takhle to vypadá s hazardem v Česku. Odborníci promluví
Foto: pixabay.com
Popisek: Hazard - ilustrační foto

Hráčů hazardních her přibývá, především mezi muži. Jejich podíl se podle studií zaměřených na rozsah hraní hazardu v populaci zvýšil z desetiny v letech 2012 a 2013 na dvojnásobek v letech 2014 a 2015. Jedná se o podíl dotázaných, kteří v posledních 12 měsících hráli některou z hazardních her. Za nárůstem stojí vzestup kurzového sázení a především hazardního online hraní, uvádí zpráva.

Lidé, kterým hazard způsobuje problémy, se podle autorů zprávy poměrně zřídka chodí léčit. Nejen kvůli špatné dostupnosti specializované péče v ČR, ale také kvůli popírání problému, obavám ze stigmatizace nebo nedostatku informací, píše ČTK.

Hraní her o peníze se věnují také mladiství. V další vlně studie ESPAD, které se zúčastnilo 2738 šestnáctiletých, 9,1 procenta respondentů uvedlo, že v posledních dvanácti měsících hrálo o peníze. Alespoň dvakrát týdně tak činila tři procenta dotázaných. Ve větší míře se hrám věnovali chlapci. V kolektivech s převahou chlapců, ve třídách na učilištích a ve třídách s vysokou mírou záškoláctví více hrozí problémy spojené s hraním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…