Takhle za Fialy vydělali miliardy! Zaorálek rozkryl Křetínského a další

15.11.2023 14:05 | Monitoring

Někdejší ministr zahraničí a matador sociální demokracie Lubomír Zaorálek se postavil před kameru a pořádně se rozjel. Kvůli vysokým cenám energií. A natvrdo vyložil svůj pohled na to, kdo je vinen. Kdo je vinen tím, že české domácnosti a české podniky mají tak vysoké ceny energií.

Takhle za Fialy vydělali miliardy! Zaorálek rozkryl Křetínského a další
Foto: Facebook
Popisek: Lubomír Zaorálek vysvětluje příčiny energetické krize v Česku

Český průmysl i domácnosti se horko těžko vyrovnávají s vysokými cenami energií. Někdejší ministr zahraničí ze sociální demokracie Lubomír Zaorálek si položil otázku, jak se to stalo, že je dnes Česko po ekonomické stránce nemocným mužem Evropy a nedokázalo se vrátit na předcovidovou úroveň. Soptil nad tím, že si energobaroni fakticky ukradli tento stát.

„Jak se to stalo, že české domácnosti tolik prodělávají na cenách elektrické energie, a naopak jiní vydělávají majlant? Tak si představte, že v září 2022 se sešel tady v budově Úřadu vlády ČR poradce premiéra pan Zajíček s energobarony – panem Tykačem, Křetínským, panem Benešem a dohodli se, že v České republice zastropují ceny elektrické energie nejvýše v celé Evropě. No a pak to šlo ráz na ráz,“ spustil Zaorálek zostra.  

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13590 lidí

Jedním dechem dodal, že 6. října zasedla Evropská komise, dala doporučení na jaké úrovni se mají zastropovat ceny elektrické energie a „7. října česká vláda přišla s vyhláškou, kde to zastropování provede o 20 procent výše. A nejenom v tomto šla česká vláda proti doporučení Evropské komise. Také v tom, že to zastropování se provedlo na úrovni odběratele, ne na úrovni výrobce. A navíc bylo možné uzavřít kontrakt ve chvíli, kdy elektrická energie vyběhla cenově vysoko nahoru, byť jen na 2 dny, tak ten kontrakt potom stát pomáhal proplácet tomu výrobci po celý rok platnosti kontraktu. Takhle se daly vydělat miliardy,“ soptil Zaorálek s tím, že někteří hráči skutečně svůj majetek o sto miliard zvětšili.

„A teďka vláda oznámila, že bude dále proplácet 25 miliard výrobcům – obchodníkům s elektrickou energií za posledního půl roku a plynem dalších 10 miliard. Takže vidíte, kým ten stát byl unesen v této zemi?“ položil na závěr otázku, na kterou už předem nabídl odpověď.

Skutečností je, že v Česku a v Německu jsou ceny energií vysoké, ale v Polsku nebo na Slovensku vláda sáhla k jejich přísnější regulaci. Totéž lze říct i o Francii a dalších zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zaorálek má pravdu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAntonín Nestraník , 15.11.2023 14:27:04
Tady funguje mega ziskový tunel prostředicvím energo dodavatelů za vydatné podpory vlády.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…