Takhle začíná válka? Rusko: Na agresi USA odpovíme vojensky. Šichtařová: Proberte se a uvědomte si věc s migranty

11.04.2018 10:46

Takhle začíná válka, obává se český aktivista Jakub Pitron, když bilancuje chování USA, Francie a Ruska kolem Sýrie v posledních hodinách. Zprávy naznačují, že konflikt je na spadnutí a začátek bojových operací se dá očekávat v řádu desítek hodin. Ekonomka Markéta Šichtařová srovnává „trestnou výpravu“ na Sýrii s Irákem v roce 2003 a tuší, že se nejspíš dočkáme nové velké vlny imigrace do Evropy.

Takhle začíná válka? Rusko: Na agresi USA odpovíme vojensky. Šichtařová: Proberte se a uvědomte si věc s migranty
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Islámští teroristé zcela zničili syrské město Kobaní, kde žijí především Kurdové.

List Wall Street Journal v úterý informoval, že k Sýrii míří americká vojenská loď USS Porter. Kromě toho je ve východním Středomoří již připraven torpédoborec USS Donald Cook, který má ve výzbroji i rakety Tomahawk.

K Sýrii se blíží i francouzská fregata Aquitaine. Ta byla na cestě nemile překvapena setkáním s ruskými letadly. Francouzský tisk se rozohňoval nad „agresivním manévrem“, který měl minimálně jeden ruský pilot předvést.

USA a Francie by měly být hlavními tahouny případné operace v Sýrii. Prezidenti Trump a Macron už spolu telefonicky jednali. Přidat by se měla i Velká Británie a některé blízkovýchodní státy.

Zásadní zprávou, naznačující blízký začátek vojenských operací, je také varování, které vyslala Evropská agentura pro letecký provoz Eurocontrol. Všechny aerolinky od ní dostaly varování, aby byly maximálně pozorné na letech v oblasti východního Středomoří. „Lety v oblasti východního Středomoří a Kypru je třeba plánovat s maximální opatrností,“ stojí v oficiálním doporučení. Letoví regulátoři v USA, Francii, Británii a Německu už pilotům rovnou doporučují vyhýbat se letovému prostoru Sýrie.

Mezi velmocemi mezitím napětí narůstá stále více. V reakci na přibližování amerických a francouzských válečných lodí k břehům Sýrie vystoupil s velmi ostrým prohlášením ruský velvyslanec v Libanonu Alexander Zasypkin.

Velvyslanec uvedl, že jeho slova vycházejí z názoru prezidenta Putina a vedení ruské armády, nejsou tedy nějakým soukromým stanoviskem. A podle tohoto prohlášení bude Rusko reagovat na jakýkoliv útok Spojených států na Sýrii.

„Naše reakce bude zaměřena na jakoukoliv raketu a jakékoliv odpalovací zařízení zapojené do útoku,“ varoval Zasypkin. A pro jistotu ještě upřesnil: „Pokud Američané udeří, budou zničeny nejen jejich rakety, ale i zařízení, z nichž byly vypáleny.“

Dodal, že Rusko je stále připraveno jednat, ale pokud dojde na vojenský konflikt, bude „tím nejsilnějším spojencem prezidenta Asada“.

Český facebookový komentátor Jakub Pitron vše shrnul přehledně v textu nazvaném „Takhle začíná válka“. Připomíná, že Západ může v Sýrii udeřit do 72 hodin. Pravděpodobnost tohoto útoku zvyšuje to, že západní aerolinky již byly varovány, aby se raději vůbec nepohybovaly nad Sýrií a v celé oblasti východního Středomoří zachovávaly maximální obezřetnost. Rusko stejně jako Sýrie uvedlo své síly do nejvyššího stupně pohotovosti.

Svět sleduje šturmování do války v obavách. Česká ekonomka a blogerka Markéta Šichtařová tuší v důsledku operací na území Sýrie další velkou vlnu imigrantů do Evropy. Navíc zcela bezdůvodně, protože podle ní opět organizujeme trestnou výpravu, aniž bychom znali skutečného viníka.

„Silně to připomíná nepovedenou historku o Saddámových jaderných zbraních, která rozložila Blízký východ, a tím v konečném důsledku dala vzniknout Islámskému státu,“ dodává ekonomka. A klade si otázku, kolik toho ještě potřebují obdivovatelé Donalda Trumpa, aby si konečně přiznali, co je jejich favorit doopravdy zač.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…