Taková potupa pro Langšádlovou: Žaloba a kopanec od lidovců

15.06.2022 9:24 | Ze sítí

Obvinění oponenta ze spolupráce s Kremlem či „prokremelství“ se pro některé stalo běžnou řečnickou figurou. Ministryně Helena Langšádlová teď ale nejspíš může mít problém. Tvrdila totiž, že konzervativní spolek Aliance pro rodinu má na Kreml „přímé napojení“. A ten se brání. Soudy přitom nedávno judikovaly, že ani ve jménu „dobra“ není povoleno cokoliv.

Taková potupa pro Langšádlovou: Žaloba a kopanec od lidovců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Langšádlová

Celá kauza vznikla v současné vyhrocené debatě o legislativní předloze manželství pro homosexuály. Ministryně Helena Langšádlová, pověřená agendou vědy, výzkumu a inovací, obvinila spolek Aliance pro rodinu, který se staví proti tomuto návrhu. Ten je značnou částí koalice prosazován jako gesto „rovnosti“.

Agendu manželství pro sexuální menšiny ve vládě nejvíce propagují Piráti a TOP 09, kde se tématu intenzivně chopila předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Pak ale do debaty vstoupila ministryně bez portfeje, která pronesla, že Aliance pro rodinu je „spolek, který je napojen na Putinův režim a který se uchyluje k nenávistným projevům“.

Její tvrzení zopakovala i poslankyně za Piráty Olga Richterová. „Tyto spolky reprezentují Putinův hlas v Evropě. Jsou s ním velmi spjaté, do Evropy z Kremlu přiteklo 4,5 miliardy korun. Není vůbec jasné, kdo vás financuje,“ řekla v televizní debatě místopředsedovi Aliance Janu Gregorovi.

Spojkou na Kreml měl být polský konzervativní Institut Ordo Iuris. O něm se informace, že je financován z kremelských peněz, objevila v sérii článků, které publikoval novinář Tomasz Piatek v opozičním deníku Gazeta Wyborcza, který ostře kritizuje vládní stranu a vše, co souvisí s polským katolickým konzervatismem. Po žalobě, kterou spolek na novináře podal, byly články staženy.

Obvinění z „prokremelské“ činnosti jsou v poslední době častým argumentem na podporu liberálně levicového pohledu na svět. Doposud procházela, ale v tomto případě se Aliance pro rodinu rozhodla bránit a ministryni Langšádlové i poslankyni Richterové zaslala předžalobní výzvu. Jinak věc půjde k soudu.

Manipulátoři.cz prohráli

A justice v poslední době naznačila, že svoboda nálepkování rozhodně není bezbřehá. Web Manipulátoři.cz v minulých dnech prohrál soud s advokátem Jakubem Křížem. Na něj se Manipulátoři zaměřil poté, co v debatě serveru Echo hovořil o tom, že zastánci sexuálního pokroku ve Španělsku vydali učebnici, ve kterých jsou dívky s penisem a chlapci s vaginou.

Manipulátoři tvrdili, že taková učebnice neexistuje a že Kříž přebral dezinformaci amerického webu Breitbart, blízkého prezidentu Trumpovi.

Právník žádal omluvu mimosoudně, web tvrdil (bylo to u soudu vyvráceno), že žádnou žádost nikdy nedostal a tak vše skončilo před soudem. Ten webu uložil omluvu a stažení textů, ve kterých se do právníka pouštěl. Web nakonec texty smazal a zveřejnil omluvu, byť prý v jiné podobě, než soud uložil. Proti rozsudku se ale odvolal.

Obvinění od ministryně Langšádlové nemile překvapila i některé vládní politiky. „Myslím si, že je to naprostá fake news. Helena Langšádlová se fenoménu dezinformací dlouho věnuje a podle mě jedné z nich evidentně podlehla,“ sdělil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Předseda Rady České televize Pavel Matocha zastává názor, že pokud se ministryně Langšádlová neomluví sama, měl by ji někdo z opozičních poslanců interpelovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…