Takové hyeny. Kdo má rád Rusko, ať raději nečte. Jde o spadlé letadlo a to, co říkají Češi

02.11.2015 7:26

Až v hyenismus se u některých Čechů dostala nenávist k Rusům, silně živená propagandou televize a novin. Na svém blogu na serveru iDnes.cz to tvrdí překladatel, publicista a básník Ondřej Mrázek. Zaujalo jej totiž to, že pod zprávami o pádu ruského letadla nad Sinajským poloostrovem, který si vyžádal 224 obětí, se objevily nenávistné protiruské příspěvky.

Takové hyeny. Kdo má rád Rusko, ať raději nečte. Jde o spadlé letadlo a to, co říkají Češi
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Havarované letadlo, ilustrační foto

Anketa

Líbí se vám, koho Miloš Zeman vyznamenal 28. října?

hlasovalo: 8294 lidí

Podle Mrázka se u nás nenávist k Rusům dostala do stadia, že mutuje v těžkou chorobu jménem hyenismus. „Hyeny mezi námi se radují ze smrti lidí, s nimiž se zřítilo letadlo na cestě z dovolené. Jsou chvíle, kdy se stydím za to, že jsem Čech,“ píše Mrázek na svém blogu.

Celý text je ZDE.

A svěřil se s tím, že když se po pár hodinách po vydání zprávy o pádu letadla podíval do diskuze pod článek, otřásl se hnusem. „Rozum mi nebere, jak může někomu přinášet radost smrt a utrpení ostatních. Kolik cynismu v sobě musí mít někdo, kdo pod tak tragickou zprávu napíše třeba větu 'Fuj, kdyby spadlo české letadlo, tak rusofilové nebudou tak bečet'. Nebo kdo schovává svůj hyenismus za rádoby černý humor a naťuká: Nepodařený sebevražedný útok na Izrael?“ ptá se Mrázek.

Stýská si též, že „mezi odpornými hyenami, smějícími se těm 224 lidem, kteří byli ještě v půl deváté ráno naživu, se najdou i morální učitelé a hlasatelé jediné správné cesty zblbnutí propagandou z televize a novin, kteří krvelačně volají: ,Boží trest za okupaci Krymu a Ukrajiny!´ Je tohle normální? To jsme opravdu my, Češi? Opravdu nám tak vygumovali mozky? Jsme tak trapní a blbí, nebo jen navedení?“ ptá se. Podle Mrázka jde v tomto případě o nejpodlejší formu náboženského fanatismu.

Mrázek se domnívá, že tímto způsobem si zakomplexovaní jedinci lížou své duševní rány a tetelí se slastí pod ochranou anonymity. „Jenomže ta nenávist k někomu jen proto, že se narodil jinde než my a mluví jinou řečí, je přítomná všude kolem. Tudy vede cesta ani ne do pekel, ale s odpuštěním do hoven,“ dodal Mrázek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…