Takové pěkně „exotické“ dětské hřiště....a kolik křiku v Německu vzbudilo

06.11.2017 11:38

Na sociálních sítích i v médiích v Německu probíhá bouřlivá debata na téma islamizace. Vše spustilo na první pohled nevinná záležitost – dětské hřiště v Berlíně.

Takové pěkně „exotické“ dětské hřiště....a kolik křiku v Německu vzbudilo
Foto: Vít Hassan
Popisek: V berlínské mešitě

Nicméně se nejedná o obyčejné dětské hřiště a ani neslouží ke svým účelům v tak zcela „obyčejné“ berlínské čtvrti. Na dětském hřiště jeho tvůrci vytvořili mešitu s typickým půlměsícem, který je symbolem islámu a navíc se hřiště nachází v nechvalně proslulé čtvrti Neukölln, jehož obyvatelstvo tvoří z více než čtyřiceti procent přistěhovalci. Zejména z Turecka a muslimských zemí Blízkého východu.

Fotka téměř dokončeného hřiště nyní koluje po sociálních sítích a stala se terčem tvrdé kritiky. Aspoň tedy ze strany lidí, kteří se obávají islamizace Německa. Někteří tvrdí, že hřiště se stane místem pro šíření nenávistí. Jiní vzkazují autorům konceptu hřiště, že nežijí v Orientu, ale v Německu. „To je prostě děsivé. Tady přece nejsme v Orientu!“ píše konkrétně jeden z rozčílených obyvatel země.

Anketa

Který Zemanův protikandidát má největší šanci na úspěch?

27%
6%
5%
hlasovalo: 5364 lidí

„Je to celé naprosto jasné. Na hřišti byla vztyčena první malá dětská mešita. Co na to říká stavební úřad či starosta? Nic?“ podivuje se další uživatel sociálních sítí. Jak píše Bild, vytvořit tématické dětské hřiště není ničím novým. Až doposud však nikdo nevytvořil dětské hřiště s mešitou. Tato prvotina z Neuköllnu by měla být dokončena do konce letošního roku a podílí se na něm multikulturní dětských obchod „Ali Baba a jeho loupežníci“.

Nicméně starostka přistěhovalecké čtvrti Franziska Giffey jakoukoli kritiku odmítá. „Nejedná se o žádnou islamizaci: Je to přece jen pohádka,“ cituje Bild političku, která hájí barvy socialistické SPD. Podobný názor mají i někteří zdejší rezidenti, kteří nemají přistěhovalecké kořeny. „Lidem, kteří spojují dětské hřiště s náboženstvím, se můžu jenom smát,“ konstatuje v bezstarostném tónu Caroline Lindingerová.

Zatímco politici z SPD a jejích příznivci jsou spokojeni, z CDU se ozývají nesouhlasné ohlasy. „Jasně, někdo to může označit za originální design. Ale někdo jiný, že je to prostě a jednoduše hloupost. Tento diskutabilní projekt byl patrně schválen úředníky, kteří si myslí, že hřiště s mešitou bude dobrým příspěvkem k porozumění mezi národy,“ nechal se slyšet Burkard Dregger z CDU. „Vypadá to exoticky, ale dětská hřiště by neměla být spojována se žádným náboženstvím,“ překládá většinový názor zdejších obyvatel Anja M.


 

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …