Takových uprchlíků! Nebojí se budoucnosti. A my... Padl obdiv k Německu

27.09.2021 7:27 | Ze sítí

U našich západních sousedů se stále ještě sčítají hlasy, ale zdá se, že volby vyhrála německá sociální demokracie. Výsledky jsou však natolik těsné, že vůbec není jisté, zda bude lídr sociálních demokratů Olaf Scholz kancléřem. Z Česka zaznívá, že němečtí voliči ořezali vliv extremistů. Ekonom Lukáš Kovanda mezi extremisty zařadil i Zelené.

Takových uprchlíků! Nebojí se budoucnosti. A my... Padl obdiv k Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň v ulicích německých Drážďan. Volby do Bundestagu jsou za dveřmi

V Německu se ještě pořád sčítají hlasy voličů, především hlasy korespondenční, ale zdá se, že volby vyhrála delší dobu podceňovaná německá sociální demokracie v čele s Olafem Scholzem (63). Podle předběžných výsledků získali němečtí sociální demokraté 25,7 procenta hlasů. Informuje o tom server deníku Bild.

Konzervativní CDU/CSU bez Angely Merkelové získala 24,1 procenta hlasů, což je vůbec nejhorší výsledek v dějinách poválečného Německa. V roce 2017 Merkelová získala 32,9 procenta hlasů.

Jisté zklamání je znát také u Zelených, kteří dosáhli na 14,8 procenta hlasů, ale v jednu dobu aspirovali na zisk přes 20 procent hlasů a na možné historické vítězství. K tomu nakonec nedošlo.  

Liberálové ze Svobodné demokratické strany (FDP) mohou být spokojeni, protože získali 11,5 procenta hlasů a opět hrají roli stěžejního jazýčku na mocenských vahách. Pokud nebude pokračovat velká koalice dvou největších stran, což pravděpodobně nebude, tak se žádná vláda neobejde bez podpory liberálů.

Zklamání pravděpodobně zavládlo také u Alternativy pro Německo, která neobhájila pozici třetí nejsilnější strany, kterou získala ve volbách v roce 2017. Strana získala 10,3 procenta hlasů. V roce 2017 AfD získala 12,6 procenta.

Die Linke neboli Levice jen těsně pronikla do parlamentu, když získala jen 4,9 procenta hlasů.

To mimo jiné znamená, že tři levicové strany - sociální demokracie, Zelení a Die Linke - nezískaly potřebnou většinu.

Většinu by získali sociální demokraté, liberálové z FDP a Zelení, nebo koalice CDU/CSU, liberálů a Zelených. Se spoluprací s krajně pravicovou AfD ostatní německé strany nepočítají.

Vládnout by chtěl jak předseda německé sociální demokracie Olaf Scholz, tak volební lídr CDU/CSU Armin Laschet. Kdo bude kancléřem tedy vůbec není jasné.

Ekonom Lukáš Kovanda zajásal na sociální síti Twitter, že němečtí voliči omezili vliv extremistů. Na prvním místě zmínil Zelené.

„Německo ve volbách odmítlo politický extrém. Zelení zaostali za očekáváním, byť mírně. To je dobrá zpráva pro českou ekonomiku a česká pracovní místa. Zelení však triumfují v Berlíně, kde hrozí nakročení ke komunismu, neb se tam zřejmě budou široce vyvlastňovat nemovitosti,“ napsal Kovanda.

Volby v Německu

Někdejší ředitel ČRo Vltava Petr Fischer upozornil na propad Die Linke i AfD. „Alternativa pro Německo ztratila pár procentních bodů, Die Linke ztratili 4 procentní body, Němci uřezávají extrémy...,“ konstatoval.

Volby v Německu

Někdejšího europoslance za hnutí ANO Petra Ježka zaujal rozdíl mezi Českem a Německem. Zatímco v Česku nejsou takřka žádní uprchlíci, ale uprchlická krize je jedním z hlavních českých volebních témat, tak v Německu, kde dnes žijí stovky tisíc uprchlíků, Němci v předvolební kampani řešili spíš ekonomická témata a klimatickou krizi.

„Rozdíl mezi sousedními zeměmi je až těžko uvěřitelný: Německo přijalo mnoho uprchlíků - samozřejmě i se všemi problémy - a ve volební kampani řeší především budoucnost země a planety. Česko přijímá uprchlíků minimum, ale téma - na rozdíl od mnoha problémů - je strašákem kampaně,“ napsal doslova Ježek.

Volby v Německu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…