Takto prý topka obcházela pravidla pro předvolební kampaň. Svobodní podávají oficiální stížnost

04.07.2014 16:17

Strana svobodných občanů si všimla, že TOP 09 před květnovými eurovolbami porušila volební zákon. Podala protest k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta na základě analýzy dala Svobodným za pravdu. Ti nyní vyzývají stranu Karla Schwarzenberga k vyvození politické odpovědnosti. Mají se navíc omluvit voličům ostatních stran.

Takto prý topka obcházela pravidla pro předvolební kampaň. Svobodní podávají oficiální stížnost
Foto: hns
Popisek: Petr Mach v půlnočním rozhovoru

Komerční rozhlasová stanice Evropa 2 odvysílala dvacátého druhého května v 16:46 a 18:18 hodin reklamní spoty TOP 09 „Prosím vás, nekašlete na tyto volby“. Tedy pouhý den před startem voleb do Evropského parlamentu. Ty se následně konaly dvacátého třetího a dvacátého čtvrtého května 2014.

Podle Strany svobodných občanů tím došlo hned k dvojímu porušení zákona. Zákon o volbách do Evropského parlamentu totiž povoluje politickým stranám reklamu pouze ve veřejnoprávní České televizi a Českém rozhlase. V jejich vysílání mají kandidující strany vyhrazeny čtrnáct hodin vysílacího času, který by měl být mezi strany rozdělen rovným dílem.

Paragraf 48 zákona o rozhlasovém a televizním vysílání pak zakazuje reklamu politických stran. Podle zákona „provozovatelé vysílání nesmějí zařazovat do vysílání obchodní sdělení politických stran a hnutí“, přičemž „pro účely tohoto zákona se obchodním sdělením rozumí reklama“, citovala Strana svobodných občanů výňatek zákona na svých webových stránkách.

Volební spot TOP 09 ZDE.

Dva dny po volbách, tj. dvacátého šestého května, proto Svobodní zaslali stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Rada celou věc zanalyzovala a došla k závěru, že došlo k porušení paragrafu 48 zákona o rozhlasovém a televizním vysílání.

„Jelikož tato reklama svým obsahem ovlivňuje voličské jednání diváků, nabývá tak charakteru politického obchodního sdělení, které je zákonem zakázáno. Rada proto v souladu s příslušnými ustanoveními zákona č. 231/2001 upozornila provozovatele vysílání EVROPA 2, spol. s. r. o. na porušení zákona a stanovila mu lhůtu k nápravě 7 dní ode dne doručení upozornění,“ sdělil v dopise Svobodným Ivan Krejčí, předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Podle Strany svobodných občanů smysl zákona spočíval v tom, aby si nejbohatší politické strany nemohly kupovat voliče skrze nejmocnější média. Proto je důležité zákon dodržovat. Navíc porušením zákona údajně mohly být ovlivněny výsledky voleb ve prospěch TOP 09. Svobodní proto požadují, aby se strana omluvila minimálně voličům ostatních stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…