Takto se dnes dělá zpravodajství. Rakouská televize přivezla do obce zničené povodní uprchlíky a aranžovala záběry, jak pomáhají

05.06.2016 7:06

Rakouská veřejnoprávní televize ORF čelí skandálu, který může vážně ohrozit její renomé. Podle informací deníku Krone, měli reportéři televize v Německu točit uprchlíky pomáhající při záplavách. Všechny záběry však byly uměle zinscenovány, protože vše již bylo uklizeno a nikoli za pomoci uprchlíků.

Takto se dnes dělá zpravodajství. Rakouská televize přivezla do obce zničené povodní uprchlíky a aranžovala záběry, jak pomáhají
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Tým reportérů z ORF se vypravil do města Schwäbisch Gmünd ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko, které bylo v posledních dnech značně postiženo povodněmi. V době jejich příjezdu však již byl nepořádek uklizený a v podstatě již nebylo co točit. To však nevyvedlo rakouské novináře nijak z míry a poradili si s nastalou situací vskutku originálně. Rozhodli se před kameru postavit uprchlíky  a natočit je při údajném úklidu města.

V průběh jejich zinscenovaného divadla došlo podle očitých svědků k mnoha bizarním scénám, které značně rozrušily místní obyvatelé. V jednom záběru například uprchlíci stěhují před kameru nábytek, který již byl předtím jednou zachráněn. Přítomní a nic netušící uprchlíci byli navíc oblečení v podstatě ve vycházkovém oblečení a čisté sportovní obuvi. „Nemohli jsme uvěřit tomu, co vidíme,“ vyjádřil se jeden z místních obyvatel.

Celý text v němčině najdete ZDE.

Jak ve svém textu uvádí rakouský deník Krone, hněv místních obyvatel se téměř okamžitě obrátil proti natáčecímu týmu z ORF a údajně mělo dojít i k fyzickému napadení. „Zdejší úřady však na náš dotaz odpověděly, že o žádném incidentu nemají informace a nemohou je potvrdit,“ píše rakouský deník Krone. Místní obyvatelé považují snahu rakouského televizního týmu z ORF za každou cenu vylíčit uprchlíky v co nejlepším světle za nehoráznost. Samotná televize vše popírá.

Hněv obyvatel Schwäbisch Gmünd má však i další aspekt. Povodně nejenom, že poškodily část města a způsobily jeho obyvatelům značné finanční škody. Při povodních bohužel došlo i na oběti na životech. Mezi zemřelými je jednadvacetiletý muž, který uvízl v šachtě pod železničním podjezdem. Při snaze jej dostat do bezpečí zahynul i osmatřicetiletý hasič. Zatím však není jisté, jestli při povodních nezahynulo více osob. Situace zatím není příliš přehledná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…