Takto se sexuálně obtěžuje v Saúdské Arábii. Šokující video, které možná ani nechcete vidět

07.08.2015 16:15

Saúdskou Arábií koluje minutu a půl dlouhé video, na kterém skupina rozvášněných Saúdů nevybíravě pronásleduje dvě ženy. Obě jsou přitom zahalené do tradičních černých burek a přes obličej mají závoj. Nakonec se však podle britského deníku Daily Mail překvapivě staly z obětí pachatelé.

Takto se sexuálně obtěžuje v Saúdské Arábii. Šokující video, které možná ani nechcete vidět
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Uprchlíci na řeckém ostrově Kos

Ze záběrů je patrné, že ženy jsou z pronásledování skupiny cizích mužů očividně vyděšené. Jeden a půl minuty dlouhé video vyvolalo pobouření veřejnosti a lidé vyzývali policii, aby se celým případem začala zabývat. Údajně byla následně zadržena a vyslechnuta šestice pronásledovatelů. Je ovšem šokující, že obě ženy jsou nyní obviňovány z toho, že muže záměrně provokovaly. Bizarní obvinění je podloženo dalším videem, které bylo vysíláno na státním zpravodajském kanálu. Tyto záběry podle úřadů byly součástí prvně publikovaného videa a jsou na nich údajně ty samé ženy. Ty jezdí po promenádě na čtyřkolkách a vrhají na kolemjdoucí muže skutečně svůdné až lascivní pohledy. Jedna z žen dokonce po mužích hází kus tradičního kostkovaného oděvu, jenž jí jinak zakrývá hlavu.

Na základě tohoto videa se nakonec obě dvě ženy staly v očích oficiálních úřadů a soudu z obětí pachatelkami. „Je zřejmé, že se obě ženy chovaly vyzývavě. Bylo by nespravedlivé, kdybychom zahájili vyšetřování proti skupině mužů bez toho, abychom stejnou pozornost nevěnovali také zmíněným ženám. Jejich rodiče nesou zodpovědnost za to, že je nechaly jít takto samotné na veřejném místě, kde se pohybuje tolik mladých mužů,“ sdělil soudce Yehia al-Shahrani státnímu internetovému zpravodajskému kanálu Sabq. Jak uvádí britský deník, první video zažehlo v Saúdské Arábii diskusi o postavení žen v zemi, kde je prosazována přísná segregace žen a mužů.

Celý text v angličtině a video najdete ZDE

Aktivisté bojující za práva žen v Saúdské Arábii tvrdí, že sexuální obtěžování je v zemi zcela běžné, a vyzvali úřady, aby podnikly příslušné kroky. „Ať už má žena na sobě burku či nikoli, stejně je na ni pohlíženo jako na vhodný objekt k obtěžování. Tyhle věci můžete na ulicích spatřit denně. Všichni o tom víme, ale konečně to někdo natočil na kameru, a nastartoval tak veřejnou diskusi,“ cituje deník aktivistku Tamador Alyami. Již v minulosti se však podobná videa na sociálních sítích objevila. Na jednom z nich např. mladá žena utíká před skupinu agresivních mužů ve větším saúdském městě Taif. Policie tehdy uvedla, že kvůli incidentu zatkla dva muže. Byť samotná dívka ani její rodiče případ nehlásili.

Ženám v Saúdské Arábii bylo nedávno uděleno právo hlasovat v komunálních volbách, ale jejich životy jsou stále podřízeny mužům. Musejí stále získat jejich souhlas, pokud chtějí cestovat do zahraničí či chodit do zaměstnání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…