Tam prostě hořet musí. Požár Českého Švýcarska: Vše jinak

26.07.2022 9:52 | Ze sítí

Pach ze spáleného lesa v Českém Švýcarsku je pro komentátora Deníku Referendum Petra Bittnera vůní národních zájmů, kterými se neustále zaštiťujeme, místo abychom bojovali proti klimatické krizi. Martin Konvička proti tomu vysvětluje, jak to v tomto území zařídila příroda.

Tam prostě hořet musí. Požár Českého Švýcarska: Vše jinak
Foto: Youtube Týdeník Policie
Popisek: Hasiči u požáru v Českém Švýcarsku

V pondělí večer začalo hořet velké lesní území v Českém Švýcarsku. Od počátku bylo jasné, že to bude velká tragédie, tamní děčínský poslanec Jaroslav Foldyna žádal hejtmana Ústeckého kraje, aby vyhlásil krajský nouzový stav.

V průběhu noci se požár dále rozšiřoval a byli evakuováni lidé v Hřensku a několika vesnicích.

Na sociálních sítích se ráno začaly objevovat obrázky kouře z požáru, který vypadal jako mraky, objevovaly se informace o evakuaci obyvatel a o nasazení hasičů.

Ale kauza si samozřejmě začala žít i svůj politický život.

Premiér Petr Fiala vše aktuálně okomentoval na CNN Prima News. „Rozhovor na CNN Prima News byl odlehčený, došlo ale i na vážné téma, kterým je požár v NP České Švýcarsko,“ napsal o tom na svůj twitter a děkoval českým i německým hasičům.

 

 

Jiní členové vlády pojali reakci jinak. „Obrazy a záběry z masivního požáru Českého Švýcarska jsou hrozivé, je prý zasaženo víc než deset hektarů lesa a oheň neutichá,“ vyjádřil se ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Podle něj šíření ohně usnadňují i „různé extrémní výkyvy počasí, navázané na změnu klimatu“. Před tou podle něj nesmíme zavírat oči.

 

 

„Ty už jdi s tou změnou klimatu taky někam. Svedeš na to úplně všechno,“ odepsal mu kdosi.

Jiní děkovali, že přesně proto Piráty volili, aby někdo ve vládě prosazoval klimatickou změnu. A další se ptali, zda už se svým nevyžádaným „odborným“ názorem dorazil expremiér Mirek Topolánek.

Objevili se i další, kteří zdůrazňovali planetární rozměr neštěstí. Petr Bittner, komentátor Deníku Referendum, varoval před „zavádějícím rámováním“ požáru. „Bez ohledu na závěry vyšetřování bychom si měli jasně říct, že ta katastrofa tak jako tak má lidské zavinění, a tím je 250 let trvající masivní spalování fosilních paliv člověkem,“ vyjasnil.

A nemyslí si to prý jen on, ale „celá globální vědecká komunita“, a to skoro padesát let. Česká politická reprezentace by podle sloupkaře rozhodně neměla získat dojem, že je z obliga. „Žijeme katastrofu, kterou tito lidé stále víceméně ignorují a jejíž krizová řešení kladou do protikladu k ,českým zájmům‘, které údajně srdnatě hájí proti zlému Bruselu,“ vzkázal politikům.

Pach, který se z Českého Švýcarska v úterý nese směrem do vnitrozemí, je podle Bittnera „vůní uhájení českých zájmů“.

Aktivista Jan Trnka se přidal: „Co myslíte: rozptýlí kouř z Hřenska mlhu fosilních lobbistů, kteří se nás snaží přesvědčit, že nemusíme omezovat emise CO2 (protože by to omezilo zisky jejich chlebodárců) a že hlavní problém jsou hysteričtí aktivisté?“

 

 

Jejich zápalu oponovalo klidné stanovisko, které na facebooku prezentoval docent Martin Konvička, pro kterého je jako pro zoologa a ekologa les odborným tématem.

„Oblast Českého Švýcarska, alias Labských pískovců, je první oblastí v ČR, kde bylo archeobotanickými metodami dokázáno, ze tamní ekosystémy koexistovaly s požáry ,odjakživa‘ – řídký bor s vřesem etc. prostě hořet musí, jinak se změní v hustý vejmutovkový bor či smrčák, který ovšem – časem – též shoří,“ dodal expertní názor.

Uznává, že pro místní lidi to musí být tragédie a přeje jim, aby katastrofu co nejlépe zvládli. A rovněž vedení Národního parku, které je podle něj výborné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…