Tankovat je za trest. Benzín Natural 98 třeba i za 40,50 Kč. V Polsku si nepomůžete

07.03.2024 10:55

Na některých místech v Česku ceny pohonných hmot opět atakují hladinu 40 korun za litr. V Praze je například Natural 98 za 40,50 Kč, Natural 95 za 37,90 Kč. Dříve se mohli řidiči v pohraničí vyhnout vysokým cenám benzínu tím, že dojeli natankovat do nedalekého Polska. To už ale teď není možnost.

Tankovat je za trest. Benzín Natural 98 třeba i za 40,50 Kč. V Polsku si nepomůžete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Od vpádu Rusů na Ukrajinu to bývá s cenami pohonných hmot jako na houpačce a různé státy EU s tímto fenoménem bojovaly různými nástroji. Např sražením DPH na nulu. Česká vláda s různými zásahy hodně šetřila a ceny pohonných hmot čas od času stále tancují. 

„Čerpací stanice na dálničních tazích cílí na tranzitní řidiče, kteří kvůli tankování dálnice neopouštějí. Toho se snaží pumpy využít a mají výrazně vyšší marže, než ty v menších městech, kde jich bývá více a řidiči přemýšlejí nad tím, u které natankují,“ řekl Novinkám hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Na těchto místech si lidé zaplatí za litr benzínu i 43 korun. Podle dat společnosti CCS je průměrná cena paliv 38,50 za litr.

A benzín prý bude ještě zdražovat. Alespoň podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka.

„V nejbližších týdnech bude benzín zdražovat až o dvacet pět haléřů za litr, zatímco nafta může do konce března až o padesát haléřů zlevnit,“ řekl Tomčiak.

Řidičům v hlavním městě se také nabízí výhledy na stojany s nijak nízkými cenami. Natural 98 se také u pum pohybuje okolo 40 korun nebo nad touto hranicí, Natural 95 pak za 37,90 Kč.

Marže pumpařů se prý teď blíží ke 2 korunám na litru paliva.

Cena benzínu na Vinohradech - Praha
Zdroj: ParlamentníListy.cz

Ceny pohonných hmot u jedné z pražských pump

A jak je to s cenami v okolních zemích?

Ještě loni v létě, konkrétně před polskými parlamentními volbami, byly ceny pohonných hmot v Polsku o dost nižší než v Česku. Ještě těsně po volbách se ceny pohybovaly kolem 6 zlotých za litr, v přepočtu asi 33 korun, což připomínal Portál řidiče.

Jenže po volbách šly ceny pohonných hmot v Polsku nahoru a dnes už je to přes 7 zlotých, takže přibližně 41 korun. V hlavním městě Polska, ve Varšavě – jsou ceny ještě o chlup vyšší, jak ukazují čísla uveřejněná serverem Wybor Kierowcow.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…