Tanky přicházejí z Východu, ne ze Západu. Každý rok to připomínáme, a stejně to zapomínáme, rozčiluje se Marek Wollner

21.08.2019 15:55

Výročí 21. srpna přivedlo šéfa Reportérů České televize Marka Wollnera k tomu, aby na sociální síti zdůraznil, že nebezpečí nám hrozí z Východu, nikoliv ze Západu. A využil toho ke zúčtování s „pravými konzervativci“, kteří nyní upozorňují na totalitářské tendence na Západě.

Tanky přicházejí z Východu, ne ze Západu. Každý rok to připomínáme, a stejně to zapomínáme, rozčiluje se Marek Wollner
Foto: Repro ČT
Popisek: Šéfredaktor reportážní publicistiky ČT Marek Wollner

„Žijeme v době, kdy před Západem varují ne už tolik do morku kostí pragmatičtí komunisté, ale praví a pravicoví konzervativci. Teď naposledy jsem si všiml postu Alexandra Vondry, když obálku britského magazínu GQ (ne CG, jak píše) s Gretou Thunbergovou považuje za inspirovanou bolševickou propagandou,“ připomněl Vondrův komentář na sociální síti, který dal dohromady obrázek školačky Grety s velmi podobným vyobrazením, sloužícím jako komunistický plakát.

Není to prý ojedinělý případ. Zmínil web Echo24.cz, nemluvě o Institutu Václava Klause. Tam všude se kritika Západu z pravicových a konzervativních pozic množí.

„Západ se samozřejmě kritizovat může, od toho je Západ, zatímco když kritizujete Východ, přiletí v lepším případě nějaký diplomatický protest - pokud nejste jeho součástí; když jste, tak pak přichází na řadu tanky,“ dodává Wollner. Každý rok si toto poučení připomínáme, a přesto na něj prý zapomínáme.

On sám ze Západu strach nemá. „Ne, fakt nemám strach, že mě o svobodu připraví Západ, Greta Thunberg, divoké feministky, hnutí MeToo, LGBT či politická korektnost,“ dodává Wollner. Západ podle něj s takovými věcmi žije už dlouho a vždy je dokázal přežít a uchovat si přitom svobodu a demokracii. V roce 1968 dokázali Paříž i Bonn přežít radikální marxistické demonstrace.

„Ano, Západ je zkažený a vždycky byl, protože je stále svobodný, zatímco v těch nejtužších režimech vždycky páchne “zdravý duch”,“ dodává šéfredaktor Reportérů ČT.

Načež finálně zakončil: „Jestli přijdeme o svobodu, nepřijdeme o ni kvůli Západu. Přijdeme o ni kvůli sobě a vlastním politikům. Se špetkou té východní pomoci. Jako ostatně vždycky“.

V diskusi pod příspěvkem pak upřesnil, že neprotestuje proti kritice, jen proti paušálnímu odmítání Západu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…