Tchaj-wan, energetika. Rusko si notovalo s Číňany, s Ukrajinou jednat nechce

21.12.2023 9:28

Slovenský premiér Robert Fico patří mezi politiky, kteří volají po ukončení bojů na Ukrajině. Po tom, aby si obě strany sedly k jednacímu stolu. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov však naznačuje, že Moskva nemá zájem na jednání s Kyjevem. Místo toho Rusko a Čína znovu vzkázaly světu, že jejich partnerství pokračuje. Ve zveřejněném komuniké obou zemí se hovořilo o Tchaj-wanu, ale nikoli o Ukrajině, což může naznačovat, že Čína má v partnerství obou zemí navrch. Ze Spojených států zaznívá varování, že čas teď není na straně USA a Ukrajiny.

Tchaj-wan, energetika. Rusko si notovalo s Číňany, s Ukrajinou jednat nechce
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Někteří lidé nejen v České republice volají po tom, že na Ukrajině je třeba přestat bojovat a místo toho zasednout k jednacímu stolu. V tomto duchu se vyjádřil i slovenský premiér Robert Fico, který promluvil k českým občanům. Jenže kremelský mluvčí Dmitrij Peskov podle washingtonského Institutu pro studium války naznačuje, že Ruská federace nemá zájem na zahájení rozhovorů s Ukrajinou.

„Peskov odpověděl 20. prosince na otázku týkající se prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z 19. prosince, že otázka vyjednávání s Ruskem je v současnosti ‚irelevantní‘, a uvedl, že Kreml opakovaně prohlásil, že neexistuje žádný ‚základ‘ pro jednání s Ruskem. Peskov také uvedl, že chybí ‚předpoklady‘ pro jednání.“ Napsal k tématu washingtonský Institut pro studium války (ISW). „Kreml dříve prosazoval informační operace předstírající zájem o jednání s Ukrajinou, aby se postavil jako odpovědná strana a obvinil Ukrajinu z odmítnutí ‚rozumných‘ ruských jednání, ale zdá se, že Kreml od této informační operace ustupuje,“ pokračoval institut.

Ruský premiér Michail Mišustin dorazil do čínského Pekingu, aby zde jednal s čínským komunistickým vládcem Si Ťin-pchingem. Obě země na jednáních potvrdily pokračování strategického partnerství a zdůraznily, že jde o partnerství, které není namířeno proti třetím stranám.

„Komuniké zdůraznilo rusko-čínskou energetickou a investiční spolupráci a rozvoj iniciativy Belt and Road (Pás a stezka). Komuniké obsahovalo ruská prohlášení o Tchaj-wanu, ale nezmínilo Ukrajinu, což naznačuje, že Kreml je nadále znepokojen čínskou zdrženlivostí plně se účastnit partnerství bez hranic, které chce Rusko vytvořit, a že Čína má i nadále navrch v rusko-čínských vztazích.

A mezitím válka na Ukrajině pokračuje na plné obrátky. Rusové posílají nad napadenou Ukrajinu sebevražedné drony, drony s plochou dráhou letu i nepříliš přesné střely ze systému S-300 protiletadlové obrany, takže na ostřelování pozemních cílů nejsou nejpřesnější.

Podle informací serveru Ukrajinská pravda dodala Severní Korea Rusku více než tisíc kontejnerů s municí a dalšími zbraněmi. Američané mají k dispozici snímky, které dokládají přesun tohoto nákladu z KLDR do Ruska po moři.

Zůstává otázkou, co bude severokorejský diktátor Kim Čong-un za poskytnutí zbraní Rusku na válčení na Ukrajině chtít. Podle Američanů by se mohlo jednat o stíhačky, rakety země-vzduch, obrněná vozidla nebo zařízení na výrobu balistických raket.

V této situaci zaznívá ze strany administrativy prezidenta Spojených států Joea Bidena, že čas není na jejich straně, protože Rusové se podle všeho chystají zintenzivnit útoky u Avdijivky. K dalšímu ataku vyrazí hned, jak půda více zmrzne. Admirál John Kirby, mluvčí Rady národní bezpečnosti USA, zdůraznil, že Bílý dům má všechny náznaky o tom, že Rusové znovu zaútočí na Avdijivku hned, jak to jen trochu půjde. Proto je podle Kirbyho důležité co nejdříve předat Ukrajině další pomoc, kterou momentálně v Kongresu blokují opoziční republikáni.  

„Takže čas není na naší straně. Chceme tyto finance získat co nejdříve,“ řekl představitel Bílého domu a znovu vyzval Kongres, aby předal Ukrajině balíček pomoci ve výši 60 miliard dolarů, který navrhl americký prezident Joe Biden. Na Kirbyho slova upozornil server Kyiv Post.

Americké ministerstvo financí vydalo zprávu, že západní sankce týkající se stropu cen ropy funguje, protože od ledna do listopadu 2023 Rusko vydělalo asi o 32 procent méně peněz, než by vydělalo na exportu ropy bez těchto stropů.

Rusko je třetím největším producentem ropy na světě. Produkuje asi 10 procent z celkového objemu na trzích s touto surovinou. Spojené státy produkují 21 procent ropy a Saúdská Arábie asi 13 procent.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je mi líto lidí,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčanFranta , 21.12.2023 10:59:05
na obou stranách konfliktu. Ale zdravý rozum říká, že když cítím, že bych mohl v konfliktu dostat pořádně přes držku, je nejvyšší čas k jednání. To není zbabělost, to je rozum.. Samozřejmě je asi těžké pro Rusko uvěřit, že Ukrajina uzavře smlouvu v dobré víře, když za posledních x let jedinou nedodržela.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …