Teď bude Člověk v tísni žebrat u lidí na pomoc v zahraničí? Novinářka si k tomu vzpomněla na hlášku fotbalového korupčníka

21.03.2020 20:41

Reakce společnosti Člověk v tísni, která po vyhlášení nouzového stavu u nás, kdy bylo evidentní, že máme nedostatečné množství zdravotnického materiálu, žádala o pomoc pro sever Sýrie, neušla další pozornosti. Po vlně negativních komentářů na sociální síti poté, co organizace místo větší pomoci u nás pouze vyzvala občany, aby k situaci „přistupovali zodpovědně“, se nyní přidala i novinářka Petra Jaroměřská a ve svém komentáři pro blog serveru Euro.cz odhaluje další souvislosti. Bez povšimnutí neušlo, že většina prostředků, které organizace u nás získává, zde nekončí, ale putují do zahraničí.

Teď bude Člověk v tísni žebrat u lidí na pomoc v zahraničí? Novinářka si k tomu vzpomněla na hlášku fotbalového korupčníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Anketa

Dělá Babišova vláda dost pro zvládnutí virové krize?

92%
8%
hlasovalo: 32561 lidí
„Naše největší humanitární organizace propásla skvělou příležitost, jak zavřít pusu kritikům a o něco vylepšit svůj obraz v očích veřejnosti,“ shrnula hned na úvod svého textu o společnosti Člověk v tísni Jaroměřská.

V nepřeberném množství zpráv o koronavirové nákaze u nás by si prý někdo těžko této organizace všiml či ji kritizoval. „Nicméně Člověk v tísni (ČvT) šel, jak říká ve své fotbalové satiře herec Petr Čtvrtníček, štěstíčku naproti,“ zmiňuje. V pátek 13. 3., tedy den po vyhlášení nouzového stavu u nás, kdy začaly naplno prosakovat zprávy o tom, že stát nedokázal zajistit dostatek zdravotnického materiálu a nebude ani pro zdravotnický personál, umístila organizace na své sociální sítě zprávu, že na severu Sýrie se odehrává největší humanitární krize od začátku války a žádala o pomoc pro ty nejpotřebnější rodiny s dětmi. Přiložila i tabulku, kolik kilo rýže nebo mouky nakoupí za jakou částku a kolik je toho potřeba pro jednu tamní rodinu na jeden měsíc.

Následně přišlo vyjádření Člověka v tísni ke koronavirové krizi u nás. „Nacházíme se ve výjimečné situaci. Člověk v tísni se pomocí lidem v krizích, válkách a složitých situacích zabývá, podstata epidemie je však jiná,“ uváděla ve svém vyjádření organizace.

Přidala též informace o omezení provozu své pražské centrály. A dodala: „Naší prioritou je zachovat stávající programy a dál pomáhat lidem v tísni například v Sýrii, kde eskalují boje a v pohybu jsou statisíce lidí.“

Následně ještě organizace vyzvala lidi k zodpovědnosti. „Situace je výjimečná a žádné řešení není ideální, všichni se s tímto vývojem setkáváme poprvé,“ uvedla. Zásadní je podle ní zodpovědnost zaměstnavatelů a všech občanů, aby k situaci přistupovali zodpovědně a změnili způsob svého chování. „Buďme ohleduplní a mysleme na seniory, kteří jsou nejohroženější skupinou,“ vyzývá na závěr prohlášení Čověk v tísni.

„Nevhodné načasování a zdůraznění pomoci v zahraničí jako priority spustilo lavinu kritiky. Zástupce ČvT se pak snažil na facebookových stránkách reagovat na stovky komentářů, mnohdy rozčílených a pobízejících k tomu, že by ČvT mohl teď pomáhat také v Česku. Upozornil jen, že roušky ani respirátory ČvT nemá, že organizace situaci analyzuje, jak by mohla pomáhat, a doporučuje, že je zatím nejlepší zůstat doma a nešířit nemoc. Rovněž se tam objevila zmínka, že ČvT už v Česku pomáhá formou terénních sociálních prací zaměřených na děti a mládež,“ přiložila komentátorka.

Připomíná jistý nepoměr mezi tím, kolik organizace v České republice získává ze státního rozpočtu a od dárců, a jaká částka u nás končí. „V roce 2018 získal ČvT coby podporu od českého státu 137 milionů korun a utratil za aktivity v Česku 177 milionů korun, jak vyplývá z poslední výroční zprávy ČvT. Člověk v tísni přitom ročně utratí přes dvě miliardy korun, a to v drtivé většině za své aktivity v zahraničí,“ podotkla.

Podle novinářky by tak „jistě této organizaci slušelo lepší gesto směrem ke své domovině než v aktuálně vypjaté situaci apelovat na občany, ať přispějí na pomoc v zahraničí“. „Anebo se jen stačilo držet hesla ‚mlčeti zlato‘,“ doporučila nevládní organizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…