Tehdy Karlu Gottovi bouchly saze: Na chvíli přestal být slušný

01.09.2020 8:08

VZPOMÍNKY A PERLY Přestože se mistr Karel Gott svým obdivovatelům bezpochyby vryl do paměti jako gentleman a elegán za všech okolností, svým kritikům občas dokázal vyjevit takové věci, po nichž si museli otírat pot z čela. Právě to se stalo, když mnozí jeho oponenti nedokázali vystát zpěvákovo státní vyznamenání udělené prezidentem Václavem Klausem v říjnu 2009. Na umělce poté plival i jeho dlouholetý kritik Jan Rejžek a Gott se rozhodl nenechat si hromadící se závistivé komentáře líbit. V televizním přenosu tak nepřejícím lidem adresoval zdvižený prostředníček. A nebyl jenom jeden.

Tehdy Karlu Gottovi bouchly saze: Na chvíli přestal být slušný
Foto: Facebook Karla Gotta
Popisek: Karel Gott

Anketa

Jsme zadlužení a příspěvek 5 tisíc Kč pro důchodce si nemůžeme dovolit, řekla předsedkyně TOP 09 Pekarová. Má pravdu?

13%
87%
hlasovalo: 17510 lidí
Jeden z nejznámějších českých umělců, který nás opustil prvního října minulého roku ve věku 80 let, ještě deset let před tímto smutným výročím zaperlil, když se po říjnových vyznamenáních objevil na obrazovce televize Prima.

28. října 2009 tehdejší prezident Václav Klaus ocenil československé letce působící v bitvě o Británii, mnohonásobného vítěze Velké pardubické Josefa Váňu a spolu se zpěvačkou Evou Pilarovou došlo i na Medaili za zásluhy I. stupně pro Gotta.

Klaus tehdy své ocenění pro Gotta vysvětlil přínosem pro českou hudbu a propagaci země v zahraničí.

„Ten pocit je nádherný, vítězný,“ vyjádřil svou radost Karel Gott.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí

Ne všichni měli z Gottova ocenění radost

Kdo však již radost neměl, byli jeho dlouholetí kritici včetně toho nejznámějšího, jímž byl filmový a hudební kritik Jan Rejžek. „Komunistický prezident Husák udělil Karlu Gottovi titul národního umělce. Tak mě vůbec nepřekvapuje, že čtyřiadvacet let poté jiný promoskevsky orientovaný prezident, mu dává titul jiný,“ vpálil Gottovi.

„Mě především zaujalo, jak se ty ceny začínají podobat státním cenám Klementa Gottwalda, že jo, to znamená: významní umělci pop-music, významní sportovci, významní vědci,“ nehýřil optimismem ani politolog Bohumil Doležal.

Poděkování a „Desetkrát tohle!“

Zpěvák si z těchto slov ale příliš nedělal a vše přešel s jeho typickou lehkostí. „Mám radost, když se po listopadu někteří z mých kritiků těšili, jak mě sejmou, jak mě zlomí, jak se jim to nepodařilo. Uplynulo dvacet let a toto ocenění, které jsem včera dostal, je naprosto neoddiskutovatelné,“ zmínil pro TV Nova a hrdě svoji medaili, tehdejší držitel 36 zlatých slavíků, ukázal na kameru.

Následně pohovořil i ve vstupu pro televizi Prima a ukázal to, po čemž musela většině nepřejících kritiků spadnout brada.

Gott nejprve medaili políbil a Čechům vzkázal: „Všem děkuju.“

A co vzkázal nepřátelům? To mistr vyjádřil, když se s lehkým úsměvem chopil zdvihnout obě ruce a na kameru ukázal zdvižených všech deset prstů. „Víte, co to znamená?“ dotázal se. „To je desetkrát tohle!“ zaznělo a na kameře se ujímal Gottův zdvižený prostředníček.

FOTO: Gottův poměrně jasný vzkaz kritikům.

Rejžek nedal mistrovi pokoj ani po smrti

Kritik Gotta označil za „vyhoněného slavíka“ a vyčítal mu, že „neplivnul Husákovi do ksichtu“. „Fajn. Proč neflusnul Husákovi do ksichtu, když od něj usměvavě přebíral tu rouru?“ tázal se.

Příležitost k mlčení nepropásl ani během umělcova pohřbu. Tehdy Rejžek zkritizoval úvahy, že by měl Gott mít státní pohřeb a vyčítal i samotnou mši v katedrále sv. Víta.

Tehdy se čerstvě zesnulý Karel Gott už bránit nemohl. Odpovědí jeho kritikům ale bylo nevídané pole svíček před jeho vilou na pražské Bertramce, nekonečně fronty truchlících při posledním rozloučení s ním i bezprecedentní mediální zájem o jeho osobu. „Pražské gottovské orgie,“ sneslo se od Rejžka, a to samo osobě dalo se zástupy lidí jasný signál, nakolik byl zpěvák u lidí oblíben.

Další rána kritikům

I po své smrti pak zřejmě Gott některým svým kritikům znovu brzy „zvedne mandle“. Jak se totiž nechal slyšet současný prezident Miloš Zeman, pro umělce chystá v tomto roce na 28. říjen i vůbec nejvyšší český řád – Řád bílého lva první třídy.

„Karlu Gottovi chci udělit příští rok Řád bílého lva první třídy. Můžete se zeptat, proč mu ho neudělím už letos, odpověď je jednoduchá. Rodina stále ještě zažívá bolest. Kdyby byla vystavena krátce po pohřbu ceremonii ve Vladislavském sále, nebylo by to úplně dobře,” nastínil Zeman na sklonku minulého roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…