Tejc: Služební zákon by mohl být přijat do šesti měsíců

21.01.2014 21:16

Služební zákon by mohl být přijat i s předpokládanými úpravami během čtyř až pěti měsíců. V pořadu Interview Daniely Drtinové televizního kanálu ČT24 to uvedl předseda ústavně právního výboru sněmovny Jeroným Tejc z ČSSD.

Tejc: Služební zákon by mohl být přijat do šesti měsíců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Ohledně výtek k podobě služebního zákona, který je navržen k prvnímu čtení, Tejc uvedl, že je podstatné to, že služební zákon bude projednáván ve výborech. Dokončit projednávání a schvalování zákona by se mělo podařit do čtyř až šesti měsíců.

Tejc zároveň ale uvedl, že koalice v žádném případě nebude změkčovat podmínky pro lustrace.

Přiznal ale, že nenavrhne-li někdo změnu, bude od 1. 1. 2015 platit služební zákon s tím, že nebude pro výkon ministerské funkce požadovat čisté lustrační osvědčení. Tejc k tomu podotkl, že pro takovou podobu služebního zákona z roku 2002 hlasoval i Miroslav Kalousek. Tejc ne, neboť tehdy ještě nebyl poslancem.

Tejc podpořil názor Lenky Petrákové z Rekonstrukce státu, podle níž by měla vzniknout dohoda o přijetí jednoho komplexního pozměňovacího návrhu k návrhu služebního zákona. Tejc by pro jeho přijetí hledal širší podporu než jen u koaličních poslanců.  

Vláda by podle Tejce měla mít možnost jmenovat generálního ředitele státní služby. Odvolat by jej ale mohla, jen pokud s tím bude souhlasit prezident. Na tomto řešení je prý v koalici shoda.

Odvolatelný bez souhlasu prezidenta by mohl být generální ředitel jen v tom případě, pokud by spáchal trestný čin.

Naopak s Petrákovou z Rekonstrukce státu se neshodl na výši maximální odměny pro státní úředníky. Zatímco Petráková navrhuje strop pro vyplacení odměny jednu dvanáctinu fixního platu, Tejc prosazuje 25 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…