Tejc rozebíral na ČT českou Ústavu. Omezovat prezidenta je prý nesmysl

16.12.2016 22:42

Odborníci se shodují na tom, že Ústava ČR si takřka po čtvrtstoletí své existence zaslouží jisté změny. Jenže o jaké změny by mělo jít? A jaké mají šanci projít v Parlamentu ČR? V pátečních Událostech, komentářích České televize na toto téma promluvil předseda sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc. Má podle jeho názoru smysl měnit kupříkladu pravomoci prezidenta?

Tejc rozebíral na ČT českou Ústavu. Omezovat prezidenta je prý nesmysl
Foto: archiv J. Tejc
Popisek: Předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD)

Nový ministr pro lidská práva a předseda Legislativní rady vlády Jan Chvojka (ČSSD) by rád pozměnil českou ústavu. Ústavní právníci mají za to, že určitá změna může být namístě, byť určitě není nezbytná. Teoreticky je možné, že by se Senát Parlamentu ČR mohl proměnit v komoru regionů. Senátorem by se mohl stát každý hejtman. Vyjasnit by se mělo také jmenování premiéra. Prezident by mohl být oslaben ve spoluurčování české zahraniční politiky.  

„Odborníci doporučují spíše opatrnost, takže my tady hledáme to, na čem bychom se shodli. Pokud se v tomto volebním období neshodneme na ničem, tak se nestane nic. ČSSD to zásadní, co chtěla, prosadila už v minulém volebním období. Už máme přímou volbu prezidenta. Ještě bychom chtěli prosadit zákon o referendu, ale to nevyžaduje změnu Ústavy, protože Ústava už referendum předpokládá,“ připomněl Tejc.

Pohříchu se pokusy o změnu ústavy objevují odděleně, tzv. salámovou metodou. Máslo na hlavě tu podle hosta mají všichni politici

Následně Tejc odmítl sjednocování termínů voleb. „Za mě ne. Myslím, že tu není velká poptávka po tom, abychom ty volby slučovali. Ono to do značné míry ani nejde, protože prezident se volí jednou za pět let, Senát za šest let a Poslanecká sněmovna za čtyři roky,“ připomněl zákonodárce.

Když se podíváme na pravomoci prezidenta, tak tam jde podle Tejce spíše o výklad pravomocí. Za necelých 25 let se už ustálil určitý výklad prezidentských pravomocí, který podle Tejce v zásadě respektuje i prezident Zeman.

„Pokud prezident jede na Rhodos, tak tam sice jede jako prezident, ale nereprezentuje tam Českou republiku. A já myslím, že toto všichni vědí. Ale nadiktovat navíc přímo volenému prezidentovi, aby se k něčemu nevyjadřoval nebo nepřijímal nějakou osobu, tak to si nedokážu příliš představit,“ doplnil poslanec.

V rámci reformy se uvažuje také o celkové reformě soudní soustavy, jenže to je podle Tejce natolik veliké sousto, že se o reformě zatím jen debatuje, ale ke konkrétním návrhům se zatím nepřikročilo. Osobně by neměl nic proti soudcovské samosprávě, ale na konkrétních obrysech reformy je teprve třeba se shodnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…