Tejc se obává úniku majetku do ciziny kvůli církevním restitucím

13.04.2015 13:17

Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) chce navrhnout změnu zákona o církevních restitucích, který by zamezil případnému vyvedení navráceného majetku do ciziny prostřednictvím církví, jež tvoří cizinci. Existuje totiž důvodná obava, že tyto církve nebudou s majetkem od státu vždy nakládat ve prospěch českých občanů, řekl dnes novinářům v Brně Tejc.

Tejc se obává úniku majetku do ciziny kvůli církevním restitucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Pokud nebude zástupcem církve občan České republiky, určilo by mu podle Tejcova návrhu ministerstvo kultury někoho, kdo by nakládání s majetkem kontroloval. Tejc návrh nejprve projedná se sociálními demokraty. Na konci května ho chce předložit Poslanecké sněmovně. Platit by mohl od začátku příštího roku. 
   
Pokud by Tejcův návrh prošel, statutárním orgánem církví dotčených restitucemi by musel být občan České republiky. "Občané jsou mimo jiné vázaní věrností státu a z logiky věci plyne, že nebudou vyvádět majetek do zahraničí," míní Tejc. 
   
Kdyby statutárním orgánem církve Čech nebyl, dostala by církev přidělenou pověřenou osobu, která by nakládání s majetkem kontrolovala. "Tento určený člověk by nahlížel do účetních dokladů a pokud by zjistil pochybnost, mohl by podat žalobu na neplatnost právního jednání," řekl. 
   
Advokát a sociální demokrat Zdeněk Koudelka upozornil, že vyvedení majetku by se mohlo týkat například území bývalých Sudet, odkud byli odsunuti po roce 1945 Němci včetně duchovních a řeholníků, ale také třeba Opatství Staré Brno Řádu sv. Augustina. 
   
"Generální řád v Římě poslal dlouholetého opata Lukáše Evžena Martince na roční dovolenou. Správa kláštera proto připadla skupině polských členů a oficiálním správcem se stal Španěl Juan Provecho stojící v čele pražských augustiniánů," řekl Koudelka. Podle něj nový polský farář rozpustil ekonomickou radu, jejímž byl Koudelka členem a která měla sledovat hospodaření opatství. Opatství v restitucích žádá o navrácení majetku za stovky milionů korun v podobě 3000 hektarů lesa a Svatotomášského dvora v centru Brna. "Vznikají tedy pochybnosti, zda změny ve vedení opatství nejsou účelové, a také podezření, že jde o tunelování domácích církevních restitucí," řekl Koudelka. 
   
Juan Provecho něco takového odmítá. "Je běžné, že dlouholetí opati dostávají po mnoha letech ve službách dovolenou. Opat Lukáš Evžen Martinec už o ni v minulosti žádal. Já se řídím jeho pokyny a po jeho návratu se uvidí, zda bude pokračovat, nebo co bude dál," řekl ČTK Provecho. 
   
Stát se formou restitucí majetkově vypořádává s církvemi. Měl by jim vrátit část původního majetku za 75 miliard korun a vyplatí jim celkem 59 miliard korun za majetek, který už vrátit nelze. Církve by je měly obdržet do 30 let. Současně se bude snižovat státní dotace církvím až na nulu. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…