Telička tepal v ČT Německo za přístup k uprchlíkům: To je přesně ta nesystémovost...

14.09.2015 20:39

Nejnovějšímu vývoji kolem uprchlické krize bylo věnováno pondělní Interview ČT24, jehož hosty byli europoslanci Luděk Niedermayer (TOP 09) a Pavel Telička (ANO).

Telička tepal v ČT Německo za přístup k uprchlíkům: To je přesně ta nesystémovost...
Foto: Archiv
Popisek: Pavel Telička

Více z obou europoslanců byl nakloněn přijímání uprchlíků Niedermayer. „Pokud vyjdeme z toho, že do Evropy by se mělo vejít 150 tisíc běženců, tak by ČR mohla zvládnout pět tisíc,“ prohlásil s tím, že pokud se po Evropě chce, aby řešila problém v rozměru desetiny její populace, tak to „není žádný šílený požadavek“.

Na otázku moderátorky Zuzany Tvarůžkové, zda naše odmítání uprchlických kvót nemůže zhoršit českou pozici na evropské úrovni, Niedermayer uvedl, že řada europoslanců si všimla, že v posledních dvou hlasováních „byli čeští europoslanci nejvíce negativní“.

České stanovisko „nezůstane nezaznamenáno“

Nepřímo kritizoval českou vládu, když řekl, že „naše stanovisko mně připadá zatím docela tvrdé“. A naznačil, že by se nám to v budoucnu nemuselo vyplácet. Prý „nezůstane nezaznamenáno“, že často lpíme na miliardách přes kohezní politiku, a přitom přicházíme s tvrdými stanovisky.

Přiznal, že „ne Brusel, ale členské státy“ nebyly na uprchlickou krizi připraveny. A to ani politicky, ani logisticky. Jednotlivé státy EU prý v praxi nenaplnily harmonizaci azylové politiky. „Jednoznačně vidím vinu na straně členských zemí,“ podotkl Niedermayer.

Podle Teličky je exprezident Klaus extremista

Telička připustil, že ženevská úmluva „asi z roku 1951“ neodpovídá současné situaci. To ovšem neznamená, že by se neměla dodržovat.

Václava Klause označil za extremistu. „Jak může zpochybňovat naše mezinárodněprávní závazky. Je svými názory dnes extremista,“ uvedl v narážce na petici proti uprchlíkům, kterou inicioval právě Klaus.

Debata o kvótách zastiňuje to podstatné

Debatu o uprchlických kvótách označil za nešťastnou, protože prý zastiňuje to podstatné. „Nyní se bavíme o kvótě 160 tisíc, pak o trvalém přerozdělovacím mechanismu. Ale tím říkáme, přijďte všichni do Evropy,“ uvedl s tím, že tak to samozřejmě nejde. „Musíme zamezit tomu, aby se ti lidé na Středozemní moře vydávali,“ podotkl s tím, že EU se bude muset postarat o lidi, kteří budou splňovat kritéria pro udělení azylu. „Já říkám, buďme solidární, vytvořme systém, ve kterém se nemůže vyplácet nelegální přechod hranic,“ prohlásil.

Kritizoval také Německo za jeho přístup k uprchlíkům. Na otázku, zda se chová správně Německo, když kontroluje hranice, uvedl, že to, že Německo před pár dny říkalo něco jiného než nyní, je ta nesystémovost, která naleptává solidaritu v EU.

Při řešení uprchlické krize se nevyhneme využití vojenských prostředků

Upozornil, že při řešení uprchlické krize bude nutné využít všech prostředků „včetně vojenských“. Mimo území EU by se měly vytvořit tábory, v nichž by se s uprchlíky vedla azylová zařízení. Agentura Frontex by měla de facto fungovat jako pobřežní stráž.

Naznačil, že o uprchlíky by se měly postarat i bohaté arabské státy. „V Iráku, Jordánsku, Libanonu jsou uprchlické tábory, ale nejsou v Kataru, v Saúdské Arábii, tam bychom měli jednat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…