Telička v ČT naznačil, proč ve skutečnosti kandidoval v eurovolbách

25.05.2014 14:14

O nízké volební účasti v eurovolbách a o tom, jaký rezort by měl získat nový český eurokomisař, se mluvilo v první části dnešních Otázek Václava Moravce. Jejími hosty byli kandidáti na člena Evropské komise Pavel Mertlík (ČSSD) a Pavel Telička (ANO). Václav Moravec během diskuze zveřejnil výsledky průzkumu, jenž zjišťoval, kterého z nich by čeští občané viděli v Bruselu na postu eurokomisaře raději.

Telička v ČT naznačil, proč ve skutečnosti kandidoval v eurovolbách
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

Podle Teličky je hlavní příčinou nízké volební účasti to, že selhala politická reprezentace, která nedala dohromady sebevědomou a konstruktivní politiku. Mertlík si myslí, že důsledkem nízké volební účasti bude větší prosazování evropských témat ve vnitropolitických diskuzích.

Telička naznačil, že ve volbách do Evropského parlamentu kandidoval i proto, aby získal politický mandát. „Když jsem byl v roce 2004 odvolán z postu eurokomisaře, bylo mi vyčítáno, že nemám politický mandát. Tak jsem si pro něj došel,“ uvedl. Naznačil také, že pokud hnutí ANO eurovolby nevyhrálo, na komisaře kandidovat nebude. „Pokud v eurovolbách hnutí ANO neuspělo, tak mandát mít nebudu.“

Telička: Co se týká rezortu pro českého eurokomisaře, máme mít vyšší ambice

Mertlík by byl rád eurokomisařem v některém z ekonomických rezortů. Moravec k tomu uvedl, že podle jeho informací by ČR mohla získat post eurokomisaře pro výzkum a inovace. Mertlík to odmítl komentovat s tím, že jde o citlivou otázku diplomatických vyjednávání.

Telička si myslí, že ČR by v situaci, kdy Litva měla eurokomisaře pro rozpočet a Lotyšsko eurokomisaře pro energetiku, mohla chtít aspoň portfolio středního významu, jako je například doprava či trh. „Pokud postavíme kvalitního kandidáta, nechť má ČR pro něj odpovídající portfolio,“ podotkl Telička. A přidal svou zkušenost, kdy poskytl rozhovor listu Financial Times Deutschland. V něm na naléhání redaktorů prozradil, že kandidátem na post superkomisaře pro energetiku je vedle Güntera Verheugena právě on. Následně za to dostal vynadáno pouze od českých politiků. „Jinak za mnou chodili nejen zástupci německé hospodářské komory a říkali, proč ne. Takže bychom měli mít ambice,“ uvedl Telička.

Průzkum: Lidé chtějí mít za eurokomisaře Teličku

Václav Moravec v průběhu této části pořadu zveřejnil výsledky průzkumu, který se voličů ptal, koho by chtěli na postu eurokomisaře. Telička si v tomto směru získal přízeň 35 % voličů, Mertlík jen 13 %.

V pořadu rovněž zazněl názor aktivistky Niny Holland, která uvedla, že Telička vždy hájil soukromé zájmy, proto nemůže hájit na postu člena Evropské komise zájmy veřejné. S tím ale Telička nesouhlasil, tvrdil, že sféru soukromou a veřejnou  jako profesionál oddělit umí. Mertlík na to reagoval příměrem: „To je jakoby novinář začal pracovat v PR agentuře a po deseti letech se vrátil k novinařině. Stává se to, ale neznamená to, že to není problém.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…