Temelín dostavíme klidně za své, nabízí Rusko

10.05.2014 6:56

Začátkem dubna společnost ČEZ definitivně zrušila tendr na dostavbu Temelína, protože se od vlády nedočkala garancí cen za výkup elektřiny v příštích letech. Společnost Rosatom ale i dnes nabízí, že Rusové Temelín dostaví, a to dokonce za vlastní peníze, které Česku půjčí. Touto cestou se vydala např. maďarská vláda. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je ale opatrný. Trvá na transparentním výběrovém řízení, které prý zajistí kvalitu i dobrou cenu. Zprávu přináší sobotní Lidové noviny.

Temelín dostavíme klidně za své, nabízí Rusko
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

„Ruská strana se při všech příležitostech snažila českým partnerům poskytnout veškeré informace, které se týkají projektu Temelín i všech možností spolupráce v jaderně - energetické oblasti. Pochopitelně se hovořilo i o možnosti půjčky, kterou by ruská strana pro temelínský projekt byla schopna poskytnout, byť výběrové řízení odpověď na tuto otázku nehledalo,“ prozradil zástupce Rosatomu Leoš Tomíček.

Rusové mají velký zájem

Pokud by Česko na takovou nabídku kývlo, následovalo by maďarského případu, kde se ruská strana s vládou dohodla, že dostaví dva nové bloky v jediné jaderné elektrárně v zemi. To vše bez výběrového řízení a za půjčku deset miliard eur. Dohodu ještě prověřuje Evropská komise, zda ujednání neodporují evropskému právu, především zákonu o zadávání veřejných zakázek.

Zatímco premiér Sobotka důsledně trvá na transparentním výběrovém řízení, které zvýší tlak na cenu i kvalitu, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) se tak odmítavě netváří. „My se zájmem sledujeme, jak dopadne maďarská historka, a pak se uvidí. Z tohoto hlediska je odložení výstavby vhodné, budeme se moci poučit,“ míní Mládek.

Na neformálních schůzkách prý ruská strana jednala s řadou zainteresovaných lidí, např. při různých konferencích o energetice. Rusové, i díky Mládkovým slovům, věří, že může dojít i na další jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…