Temelín je nadějí atomu v Evropě. O Nečase se přetahují velmoci

08.12.2011 9:45

Premiér Petr Nečas je nečekaně ve středu zájmu. O přízeň faktického šéfa malé zemičky uprostřed Evropy se zajímají hned tři velmoci - Francie, USA a Rusko - a předhánějí se v síle dojmu, který zanechají. Důvod je jediný - Temelín, jediná aktuálně vypsaná zakázka na jadernou elektrárnu v Evropě.

Temelín je nadějí atomu v Evropě. O Nečase se přetahují velmoci
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přílet ruského exprezidenta

O zakázku za 100 až 250 miliard korun se přou tři firmy - francouzská Areva, americký Westinghouse a ruský Rosatom. A příslušná politická reprezentace tak Nečasovi řádně lichotí. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy pozval českého premiéra v únou do Elysejského paláce, Barack Obama ho uvítal v proslulé Oválné pracovně Bílého domu a teď přijíždí Dmitrij Medveděv s kremelským pokladem, který je vůbec poprvé zapůjčen do zahraničí - do Česka.

Dostavba dvou bloků jihočeské elektrárny Temelín je pro firmy, konstantně soupeřící o zakázky v Číně nebo Indii, velmi lákavá. Mohla by totiž kromě zisku přinést i jakousi atomovou renesanci v Evropě. Zejména Německo totiž začalo po katastrofě v japonské elektrárně Fukušima tento typ energie odmítat.

Atomový průmysl obecně v Evropě a v USA skomírá už delší dobu. Poslední elektrárny se tu uváděly do provozu před dvaceti až třiceti lety, firmám se rozpadlo know-how, odešli schopní inženýři. Ti, kdo naposledy spouštěli elektrárnu, jsou v penzijním věku, v Česku se jim říká "atomoví dědci". Ani první dva bloky Temelína by se bez jejich pomoci nespustily.

"Stav všech tří firem je takový, že žádná z nich mě doposud nepřesvědčila o tom, že je schopna postavit Temelín v termínu a za cenu, která bude ve smlouvě," řekl MF Dnes vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška.

Čtěte:

Nečase přijme Obama: Ve hře je zakázka na dostavbu Temelína

Nečas jede na návštěvu Paříže. Setká se se Sarkozym a Fillonem

Nečas je důležitý kvůli Temelínu. Obama ho přijme už dnes

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…