Temná výhrůžka Donalda Trumpa. Hysterie, občanská válka. Diplomat Kolář má obavy, co se teď rozpoutá

04.11.2020 19:46

Bývalý velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář se v Prostoru X vyjádřil mimo jiné k prezidentským volbám v USA, kdy se stále sčítají hlasy a není jasné, zda vyhraje Joe Biden, nebo Donald Trump. Ten se však za vítěze prohlásil.

Temná výhrůžka Donalda Trumpa. Hysterie, občanská válka. Diplomat Kolář má obavy, co se teď rozpoutá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Kolář

Úvodem se právě k Trumpovu vyhlášení za vítěze Kolář vyjádřil. „Nepůsobí to na mě úplně dobře. Málem jsem řekl nešťastně. Je to Donald Trump. Donald Trump je takový. Je to svým způsobem fenomén a vlastně by nás asi nemělo překvapovat, jak vystoupil a co řekl. I ta temná výhrůžka, která tam mezi řádky zavřela, a výzva, aby se dokončilo dopočítávání korespondenčních lístků, protože on přece vyhrál. Tak to je on. On to v podstatě už ale předtím avizoval, on nás na to předtím připravil. Že on ví, že vyhraje, a že jediná možnost, kdy by nevyhrál, by bylo, když mu ty hlasy ukradnou nebo když to bude podvod,“ sdělil Kolář. 

Podle něj by se to nemělo ani vyslovit, natož stát. „Ale to je Donald Trump. Vidíte, že i ta snaha ovládnout Nejvyšší soud tím dovolením soudkyně, když bývalá soudkyně Nejvyššího soudu zemřela, tak to je vlastně celé taková jako příprava na to, aby mu to nikdo nevzal. Aby to měl pojištěné i ze strany soudu. To, že nepřipouští, že by mohl prohrát jinak než podvodem, že elektrizuje tu svoji voličskou základnu a vysílá jim vzkazy, tak to zní skoro jako výzva k revoltě, k občanské válce, kdyby bylo nejhůř,“ dodal s obavami, že doufá, že se to nestane. Ale očekává, že extrémy nalevo i napravo se ozvou. Doufá však, že duch svobody a demokracie, hodnoty, které jsou pro celý západní svět důležité, převládne. 

„Pokud Donald Trump vyhraje, tak předpokládám, že u demokratů, jak jsem říkal, bude část takové té levicovější extremističtější voličské základny demonstrovat a protestovat. Ta hysterie tam u určité části voličů bude, ale u té moderátní, středové části demokratů očekávám, že tam bude strašná deziluze, že tam bude pláč, pocit hanby,“ popsal dále pocity demokratů Kolář. U moderátních republikánů taky neočekává, že by bránili Bílý dům před demokraty. 

Kdo bude teď prezidentem, se podle Koláře těžko odhaduje. „Už jsem se spletl v těch minulých volbách. Já si myslím, že nás prostě teď ještě čekají nějaké dny napětí, jedna i druhá strana se bude prohlašovat vítězem. A jakkoliv všechny ukazatele před volbami mluvily pro Joea Bidena, tak opravdu se může stát, že to vyhraje Donald Trump. A vyhraje to tak, že to nebude tak, že se nedopočítají hlasy,“ dodal Kolář. Průzkumy se podle něj opět spletly, protože opět nepočítaly se studem lidí, kteří se nechtějí přiznat k podpoře Donalda Trumpa. 

Trump podle něj pak mluví za občany, kteří si nechtějí vzít svoji svobodu. „Amerika je postavená na svobodomyslných lidech. Ameriku stavěli lidé, kteří odcházeli z Evropy do země snů, kde chtěli žít svobodně, kde chtěli ekonomickou svobodu, náboženskou svobodu, a na tom je postavená Amerika a celá ústava,“ poznamenal k tomu, proč lidé volí Trumpa. Díky tomu podle svých slov ustál i pandemii koronaviru – který prostě odmítl, stejně jako roušky, což je části Američanů blízké. „Amerika je rozdělená už nějakou dobu. To rozdělení na dvě stejné části populace není fenomén Trumpovy doby. To začalo dřív,“ dodal Kolář. Druhé prezidentství Donalda Trumpa může být podle jeho slov pozitivní, minimálně pro české zájmy. Vnímá jeho posun od šílence do relativně rozumného politika. 

Závěrem se pak Kolář vyjádřil k tomu, že Joe Biden se může stát prezidentem, jeho cesta je však složitější. Poškodilo jej podle něj i to, že ho podpořil u řady Američanů neoblíbený exprezident Barack Obama. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…