Ten Zeman neumí ani pořádně sedět. Nálož estétů z Lidových novin

29.12.2016 7:44

„Ještě že prezident nenosí kilt,“ zkonstatoval ve svém komentáři pro Lidové noviny redaktor a novinář Adam Junek. Reagoval tak na prezidentův styl sezení při jeho vánočním poselství na druhý svátek vánoční.

Ten Zeman neumí ani pořádně sedět. Nálož estétů z Lidových novin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman před natáčením každoročního Vánočního poselství

„Elegantní sezení je věda. Dámy zvláště kvůli garderobě to mají složitější, ale také mají k dispozici vícero návodů, jak správně sedět a být šik. Poučit se mohou dokonce i v nahlouplých amerických komediích. Třeba Deník princezny s Anne Hathawayovou v hlavní roli ukazuje, že základem je sedět vzpřímeně, mít nohy u sebe (ne přes sebe!) a mírně do strany,“ popsal Junek s tím, že pro pány je to rovněž dané. Měli by sedět vzpřímeně, nepřehazovat jednu nohu přes druhou. Výsledek by pak, jak uvádí Junek, měl hlavně působit přirozeně. 

„Jediné z výše uvedených pravidel, které dodržel Miloš Zeman při svém svatoštěpánském obsahově prázdném projevu, je ‚přirozenost‘. Ovšem byla to přirozenost přežraného medvěda. V křesle před stromečkem v barvách trikolory seděl nejvyšší představitel státu ve stylu fanouška fotbalové reprezentace. K dokonalosti chyběl jen dírkovaný nátělník, otevřená desítka a pytlík chipsů,“ nebere si servítky komentátor. K zamyšlení podle něj je otázka, proč nikdo nezasáhl a nechal prezidenta naplnit skutkovou podstatu trestného činu hanobení hlavy státu.
 
„Dle bontonu nejlépe Zeman seděl hned v prvním případě (2013), kdy i kamera v jednu chvíli ‚švenkla‘ za stůl. Zeman seděl s nohama mírně od sebe, ale vzpřímeně. Další dva případy zase působily uvolněněji i díky tomu, že si (v našem geoprostoru přípustně) přehodil nohu přes nohu. Tentokrát seděl vedle stolku, kolena široce od sebe a trochu zhroucený do boku křesílka. Naklánění na pravobok navíc absolutně zničilo linii saka a kravaty, takže prezident působil ještě více nakřivo,“ popsal Junek. Podle něj nezbývá než doufat, že to bylo pochybení způsobené „otřesem“ po odchodu nepostradatelného protokoláře „Jindříška“ Forejta a napříště se hradní ansámbl vzpamatuje.
 
Závěrem si pak Junek vzpomněl na manžela britské královny prince Philipa. „Na jedné z oficiálních příležitostí jako pravověrný skotský vévoda měl tradiční kilt. A jak se ukázalo (právě kvůli špatnému ‚posedu‘) tak zcela tradičně ‚naostro‘. Vzhledem k tomu, jak se usadil prezident, nezbývá než si blahopřát, že v české kotlině muži sukně nenosí,“ uzavřel.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…