Ten, kdo pálil, dobře věděl, že střílí na civilní letadlo, uvedl analytik v ČT

18.07.2014 21:54

Česká televize vysílala další speciál k tragickému sestřelu civilního letadla malajsijských aerolinií. Analytik Martin Koller před televizními kamerami jednoznačně uvedl, že ten, kdo na letadlo střílel, dobře věděl, co dělá. Analytik mezinárodních vztahů, bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek přidal svůj pohled na tragédii.

Ten, kdo pálil, dobře věděl, že střílí na civilní letadlo, uvedl analytik v ČT
Foto: ČT
Popisek: Martin Koller

Analytik Martin Koller ve vysílání České televize poznamenal, že počítá s celkem sedmi odpověďmi na otázku, kdo sestřelil civilní letadlo na východě Ukrajiny. Vyloučit prý nelze ani teroristický útok, ale pravděpodobnější je, že to udělali ukrajinští vojáci nebo separatisté. Mohlo jít i o ukrajinské vojáky, kteří ukořistili příslušnou techniku a přešli na stranu separatistů. „Podle mého názoru ten, kdo střílel, věděl, že střílí na civilní letadlo,“ uvedl Koller.

Podvržená, nebo pravá nahrávka?

Analytik mezinárodních vztahů, bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek má za to, že za útokem stojí právě proruští separatisté. Kořeny neštěstí je ale podle jeho názoru třeba hledat už v tom, jak se ruský prezident Vladimir Putin choval v krymské krizi. Podle Votápka by mělo být Putinovi jasně řečeno, že tímto způsobem politického jednání v Evropě neuspěje.

Následně se vyjádřil ke komunikaci, kterou zachytila ukrajinská tajná služba. Separatisté se na ní přiznávají, že stroj sestřelili. Je ale nahrávka pravá? „Odhadnout se to nedá, zní věrohodně. Ale já nemůžu dát ruku do ohně za její pravost. Já bych si spíš vsadil na to, že pravá je, ale je to čistá spekulace,“ podotkl Votápek. Za naprostou hloupost pak označil úvahy ruských médií o tom, že skutečným cílem útoku měl být letoun s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podobné informace mají prý jen zamlžit, co se opravdu stalo.

Analytička Irena Kalhousová k tomu poznamenala, že současné izraelské útoky v pásmu Gazy nemají sebemenší souvislost s leteckou tragédií na východě Ukrajiny. „Já tu spekulaci z České televize neslyším poprvé a podle mého tomu tak není,“ uvedla analytička. Izrael měl prý operaci naplánovanou dlouho dopředu. Ve stejném duchu se vyjádřil i Koller, Izrael podle něj bojuje s teroristy již desítky let a v tomto boji by se měl dočkat podpory nejen ze strany USA, ale i ze strany EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…