Ten se zhulil a zbláznil. Srbsko se směje Martinu Konvičkovi

09.02.2017 6:55

Martin Konvička nedávno přišel s další novou iniciativou. Po několika antiislámských uskupeních založil „Sedmou republiku“. Inspiraci prý načerpal v Srbsku a rád by, aby to jedno v Česku bylo podobné. Své představy už ale příliš nevysvětlil a tak se stal terčem posměchu mezi Srby na sociálních sítích i zpravodajských serverech. Zazněl i komentář, že si Konvička „asi zahulil“.

Ten se zhulil a zbláznil. Srbsko se směje Martinu Konvičkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Konvička

Bojovník proti islámu, zatím neúspěšný politik a vysokoškolský pedagog přišel před několika týdny s novou, další iniciativou, pomocí níž by rád oslovil širší masy lidí a změnil poměry v Česku. Inspirací v jeho snažení se mu stala centrální země Balkánu, Srbsko. Tam dokonce v horách natočil video, jehož prostřednitvím vznik 7. republiky ohlásil.

Podle Konvičky je Srbsko hrdá a bezpečná země, která není v EU ani NATO. „Je to země, která byla a zase je hradbou křesťanské Evropy proti rozpínavému islámu. S tím, jak se EU přestává dařit, je vidět, že Srbsko to zvládá a daří se mu docela dobře. Tak nějak bychom chtěli, aby se dařilo, samozřejmě lépe, i naší zemi. Proto pracujeme na tzv. sedmé republice,“ sdělil Konvička na videu, který natočil v srbských horách.

Na facebookovém profilu se Konvičkova iniciativa pyšní sdělením, že zprávu o jeho novém uskupení přinesla všechna srbská média a akce vzbudila nebývalý ohlas. Poslední věta se jako pravdivá ukázala do puntíku.

Ohlasy ve formě posměšných poznámek se šíří srbskými sociálními sítěmi i diskusemi na tamních zpravodajských serverech. Lidé si většinou z českého politika dělají legraci a nechápavě píší, že se asi zbláznil.

Konvička sice zdůrazňuje, že inspirací je mu hlavně nečlenství Srbska v Evropské unii a NATO, nicméně některé výroky mohly být pochopeny tak, že chce z České republiky udělat druhé Srbsko. A jak na tom tato země je napoví třeba výše průměrné mzdy, ale obecně i řada dalších, relevantnějších ukazatelů.

Průměrná mzda byla v Srbsku v posledním kvartálu loňského roku téměř o dvě třetiny nižší než v České republice. Život v této balkánské zemi je sice méně nákladný než u nás, ale taková propast, která by smazávala rozdíl mezi českou a srbskou životní úrovní, to zdaleka není.

„Český extremista založil hnutí, kterým chce Česko přetvořit v Srbsko,“ hlásal například titulek srbského deníku Blic. „Český antimuslimský extremista, lídr dřívějších iniciativ proti uprchlíkům a islámu Martin Konvička založil nové politické hnutí s cílem přetvořit Českou republiku na Srbsko - aby Češi žili dobře a bezpečně jako Srbové a odešli z EU a NATO,“ vyložil si Konvičkovo ohlášení deník.

Pod článkem, který kromě blízkých česko-srbských vztahů neopomněl zmínit ani Konvičkovu akci falešného útoku džihádistů na pražském Staroměstském náměstí, se následně rozproudila hodně živá diskuse. Většina srbských čtenářů se mu vysmívá, že evidentně vůbec neví, o čem mluví a Srbsku nerozumí.

„Nevím, odkud ten člověk čerpá informace, když si myslí, jak se u nás super žije. Jen se k nám přestěhuj a začni tu žít, ty machře. Poznáš, jak vypadá bezpečnost,“ vpálil jeden z diskutérů Konvičkovi. „Chacháááá, to je vtipálek,“ pokračoval jiný čtenář. „Ach, ti chudí Češi,“ napsal další ironicky.

Srandu z Martina Konvičky měl i týdeník NIN, který na svém facebookovém profilu uveřejnil citát jeho věty o lepším životě v Srbsku v rámci své rubriky „Myšlenky“. Časopis vždy vybírá „nejpovedenější“ výrok za danou dobu.

„Chtělo by to, aby v Česku i u nás existovaly psychotesty kvůli selekci zájemců o poslanecká místa,“ reagoval diskutér. „Martine, ihned přestaň užívat opiáty a halucinogenní látky!“ reagoval další Srb na Facebooku. A příspěvek tohoto rázu nebyl jediný. Jiný komentář pojednával o přesvědčení, že Konvičkovi srbský premiér Vučić „ubalil jointa“. „Ať nám řekne, co pije. Začneme to pít taky a bude nám dobře, jak tvrdí,“ píše někdo jiný.

Narážek na alkohol a drogy bylo patrně nejvíce „Kolik asi vypil Zlatých bažantů (místní pivo, pon. red.), než tohle vymyslel?“ táže se další Srb. „Oni Češi legalizovali psychotropní látky?“ nepřestávali diskutéři narážet na drogy. „Idiot,“ vyřešila to stručně mladá srbská uživatelka Facebooku na stránce časopisu NIN. „Větší hloupost jsem v životě neslyšel,“ smál se čtenář Janko. „Svatý bože, ten se musel zřídit. Měl by vyměnit becherovku a pivo za vodu,“ zněl poslední komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…