Ten strach kolem covidu je nejhorší. Klesá imunita, varuje profesor Pirk

14.12.2021 22:23

V rámci covidové epidemie se úplně zapomíná na to, že strach z nemoci, který hojně přiživují média, může být horší než nemoc sama. O tom, o jak vážný jde ve skutečnosti problém, hovoří v pořadu Kupředudominulosti.cz český kardiochirurg profesor Jan Pirk. „Stres z covidu a snaha izolovat seniory způsobují negativní zdravotní problémy,“ upozorňuje.

Ten strach kolem covidu je nejhorší. Klesá imunita, varuje profesor Pirk
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Kardiochirurg, profesor Jan Pirk

„Myslím, že k tomu hodně přispěly sdělovací prostředky,“ odvětil Pirk na otázku, zda nemá pocit, že jsme se v Česku už také tak trochu kvůli covidovému šílenství zbláznili.

Ošem mnohem horší je, jaké jsou kvůli tomu dopady na lidské zdraví. „Nejhorší pro stonání je, když je člověk ve stresu, protože se ví, že mu klesá imunita, obranyschopnost organismu, jsou na to udělány studie a experimenty,“ říká s tím, že ve stresu se v posledních dvou letech ocitla téměř celá česká společnost.

Původní zdroj ZDE.

Nerozuměl proto celé řadě opatření, která strach a stres jen přiživovala: „Takže jsem třeba nechápal příkaz: ‚Všichni senioři nebudou nikam chodit, budou sedět doma před televizí.‘ Kdybych o tom rozhodoval já, tak bych řekl: ‚Všichni senioři, kteří mají možnost jet na venkov, jeďte na venkov, okopávejte zahrádku, choďte na procházky na čerstvém vzduchu a nedívejte se na televizi.‘“

Anketa

Necháte/nechali byste očkovat své malé dítě proti covidu-19?

12%
84%
hlasovalo: 43477 lidí
„Protože v médiích se líčilo, že budou stát chladicí automobily plné mrtvol, a podobné apokalyptické výjevy, které se nerealizovaly. Nikdo nebyl popotahován za to, že šířil poplašnou zprávu. Zatímco my, kteří říkáme něco trochu jiného, jsme za to popotahováni tak, že se o nás říká, že jsme šiřitelé nepravd,“ podotýká lékař.

Izolování seniorů od svých dětí označil přímo za „strašné“. „Myslím, že to bylo strašné, protože tito dědečkové a babičky, jejichž jediným světlem v životě bylo, že za nimi jednou za týden přijedou vnoučata, děti, byli zcela odříznuti, a dvakrát za den mezi ně přišli kosmonauti, kterým neviděli ani do tváře. To pro ně muselo být strašné a mohlo to vést k výraznému zhoršení jejich zdravotního stavu,“ je přesvědčen.

Sám apeloval také i na ostatní lékaře, kteří by měli své pacienty uklidňovat, než aby strach šířili dál: „Začíná to už přístupem jednoho ke druhému, a samozřejmě pacient musí vědět, že lékař o něj má zájem, a nebude ho strašit, a naopak že mu dodá důvěru, aby šel do léčení s tím, že to dobře dopadne,“ dodal.

Profesor Pirk razí v rámci covidu trochu jiný názor, než který je obecně předkládán mainstreamem. Dříve třeba řekl, že je nutné chránit rizikové pacienty, ale zbytek postupně promořovat, ať lidé získají buněčnou imunitu. I kvůli tomu čelil atakům a jeho rodina se ocitla v obavách: „Použil jsem nešťastný termín ‚promoření‘. Měl jsem použít ‚plošná imunizace‘, vyjadřoval jsem se radikálně. Tyto ataky hrály roli v tom, že moje žena skutečně řekla, že už si nepřeje, abych někde mluvil, že si nenechá zničit rodinu. Máme sedm vnoučat, máme báječnou velkou rodinu.

Pořád si dostatečně neuvědomujeme, že virus už nezmizí a my si na něj budeme muset zvyknout. „Časem to bude sezónní chřipka jako jiné virózy. Takže jsme se bili v prsa, že jsme nejlepší, pak jsme byli nejhorší a takto pokračujeme nadále,“ dodává Pirk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…