Tendr na sociální karty odporuje pravidlům hospodářské soutěže, míní ČSSD

23.09.2011 19:53

Tendr na zajištění a provoz sociálních karet, který vyhlásilo Ministerstvo práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, se nelíbí sociálním demokratům. Podle nich vláda nepostupuje podle zákona o veřejných zakázkách. Na podnět ČSSD tak tendr přezkoumá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Tendr na sociální karty odporuje pravidlům hospodářské soutěže, míní ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Projekt sociálních karet je zahrnut do sociální reformy, kterou nyní posuzuje Senát. Karta by od příštího roku měla sloužit příjemcům státní finanční podpory. Ti by nově dostávali své peníze rovnou na tuto kartu, prostředky by si pak vybírali ve speciálních automatech.

Za vydání a provoz karet stát výherci tendru platit nebude, vítězný subjekt se však i tak výrazně obohatí skrz poplatky za „nadstandardní služby". Mezi ty přitom bude patřit třeba i opakovaný výběr z bankomatu. O vládní zakázku usiluje Česká spořitelna, Komerční banka a ČSOB společně s Poštovní spořitelnou.

Více: sociální karta

ČSSD: Peníze jdou do bank, státu karty nic nepřinesou

"Veřejnou obchodní soutěž na provozování karty vyhlásilo ministerstvo práce již 30. června. Parlamentem přitom dosud nebyl přijat zákon, který kartu sociálních systémů zavádí," vysvětlila ČSSD jeden z důvodů pro svou stížnost. Socialisté dále poukazují na to, že nový systém nahrává především bankám, přičemž stát z „provizí" neuvidí ani korunu.

Podle mluvčí Drábkova ministerstva Viktorie Plívové má nový systém především zefektivnit a zlevnit výdaje na vyplácení dávek. Dodává, že roční úspora by mohla činit až miliardu.

Čtěte také:

Sobotka: Situaci kolem zaváděné tzv. sociální karty je nutné prošetřit 

Drábek obešel ÚOHS a vypsal zakázku na sociální karty 

Já kartu prostě nechci, sekl se u Jílkové senior. A usmál se na Drábka 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…