Tendr na vládní tryskáč, který vyhrál Omnipol, bude zrušen. Firma prý chtěla dodat „ojetý“ letoun po bohatém Čečenci

22.01.2020 16:02

V půlmiliardové soutěži na nákup vládního tryskáče, kterým mají létat čeští ústavní činitele, vyhrála sice společnost Omnipol, která nabídla Ministerstvu obrany nejnižší nabídkovou cenu a tryskáč Global 5000 od kanadského výrobce Bombardier, jak ale informoval web Motejlekskocdopole.com, vše je nyní jinak. Tendr na vládní letoun bude nakonec zrušen.

Tendr na vládní tryskáč, který vyhrál Omnipol, bude zrušen. Firma prý chtěla dodat „ojetý“ letoun po bohatém Čečenci
Foto: archiv red
Popisek: Omnipol

Server píše o tom, že Omnipol měl v plánu dodat „olétaný“ stroj po čečenském ropném magnátu Musovi Bažajevovi. Po těchto zveřejněných informacích nastal ale velký obrat. Jak píše web, Omnipol z nabídky vycouval a ministerstvu oznámil, že zmíněný letoun už nemá k dispozici a ministerstvu nabídl, že dodá letoun jiný. Takovou změnu ale zákon neumožňuje, takže nabídka Omnipolu byla z tendru vyražena a celá soutěž bude zrušena.

Musa Bažajev a jeho rodina, kteří ovládají firemní skupinu Alliance Group, jsou dle Forbesu v první desítce nejbohatších ruských podnikatelů s majetkem 1,2 miliardy dolarů. Musa se svým bratrem Mavlitem zdědili obrovský majetek od svého bratra, který v roce 2000 zemřel při letecké havárii.

Nejedná se ale o první nepovedený projekt mezi Ministerstvem obrany a Omnipolem. Připomeňme si smlouvu na dodávku dvou pasivních sledovacích systémů Věra NG od pardubické firmy ERA, která spadá pod koncern Omnipol. Jak psalo Právo, tak ministr obrany Metnar byl překvapen, že radary budou stát 1,5 miliardy korun, když on získal na vládě povolení radary pořídit za 780 milionů korun. Důvod tohoto obrovského rozdílu je prý to, že na sekci vyzbrojování počítali se starými cenami.

Tématem se budou ParlamentníListy.cz zabývat také v následujících dnech.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …