Tento pán může být slovenským premiérem: Zahraniční politika USA svět nezlepšila. Ne vše, co dělá Západ, je správné

16.04.2018 19:38

Europoslanec a předseda opoziční SaS Richard Sulík se v komentáři na portálu Hospodářských novin HNonline.sk vyjádřil k aktuálnímu dění v Sýrii, informoval o tom server ParlamentnéListy.sk. Nezapomněl přitom připomenout i předešlé konflikty v Afghánistánu, Iráku i Libyi. „Ne vše, co udělá Západ, je správné,“ uvedl.

Tento pán může být slovenským premiérem: Zahraniční politika USA svět nezlepšila. Ne vše, co dělá Západ, je správné
Foto: Parameter.sk
Popisek: Šéf SaS Richard Sulík

I když podle Sulíka Slovensko rozhodně patří do takzvaného západního světa, neznamená to, že se bude tvářit, že vše, co západní svět udělá, je dobré, a to prý zejména, pokud to dělá již potřetí. „Nebylo by lepší spolu s Ruskem a Tureckem hledat cestu k míru?“ Kladl si otázku Sulík.

„Srbsko, Irák, Afghánistán, Libye, Sýrie... Všechny tyto země měly možnost na vlastní kůži okusit standardní nástroj americké zahraniční politiky, určený na šíření demokracie – rakety Tomahawk,“ napsal Sulík, který si také klade otázky, zda je svět po intervencích USA ve více zemích lepší, než byl před nimi, a zda se v nich lépe žije jejich obyvatelům. „Srbsko přišlo o Kosovo, Irák a Afghánistán si zažily invazi armád vyspělého světa a Libye, kdysi funkční stát, se zmítá v chaosu. Jaj, zapomněl jsem, v Libyi vládl diktátor a libyjský národ musel být od něj osvobozen,“ uvedl.

Zahraniční politika USA ve zmíněných zemích svět nezlepšila, ale právě naopak, je přesvědčen europoslanec. „Prakticky celý Blízký východ, rovnou před dveřmi EU, je dnes destabilizovaný. Výsledkem jsou miliony uprchlíků, které dávají zabrat Evropě, ne Americe,“ vysvětloval Sulík.

Sýrie je podle jeho názoru akorát další země v pořadí, na kterou se Západ zaměřil. Použití chemických zbraní předseda SaS Postrach odsuzuje, ale dodává, že i v takových případech by mělo platit mezinárodní právo. „V případě uprchlíků je Ženevská konvence přímo svatá – žádný potenciální žadatel o azyl odlovený ve Středozemním moři nesmí být proti své vůli vrácen zpět, odkud přišel. V případě bombardování už mezinárodní právo platit nemusí,“ nešetřil kritikou přístup Západu.

Původní zdroj ZDE.

Sobotní bombardování cílů v Sýrii podnikly Spojené státy, Velká Británie a Francie bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. Podle europoslance bombardování v BR OSN blokuje Rusko a na to jsou podle něj nastavena jistá pravidla. „Donald Trump dal stáhnout americké jednotky ze Sýrie. Namístě je proto otázka, zda Trumpovi nešlo o překrytí problémů, které má v USA,“ uzavřel Sulík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…