Tep 160, pot na čele, křeč v konečníku… bruselský zdroj málem omdlel, když viděl odznáčky, které se v europarlamentu nosí na protest proti Babišovi

20.12.2019 4:44

Andrej Babiš, český premiér a předseda hnutí ANO, získává mezinárodní ostruhy. A s těmi souvisí i jistý druh despektu, kterého se mu dostává především na půdě Evropského parlamentu. Jelikož ParlamentníListy.cz sledují situaci už několik dní, byli jsme opakovaně informováni také o tom, co prý ČT těžko odvysílá.

Tep 160, pot na čele, křeč v konečníku… bruselský zdroj málem omdlel, když viděl odznáčky, které se v europarlamentu nosí na protest proti Babišovi
Foto: Repro Europarlament
Popisek: Europarlament

Anketa

Bojíte se Číny?

7%
93%
hlasovalo: 20459 lidí
Celou takzvanou akci Babiš zahájila před několika dny německá předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová. Ta se celkem ostře pustila do českého premiéra v souvislosti s jeho údajným střetem zájmů. Komisaři Johannesi Hahnovi, který je zodpovědný za rozpočet a správu, položila šest otázek, které cílily především na poměry v České republice. Jeden z dotazů, jenž naše redakce doposud nezveřejnila, zněl například takto: „Jak Komise hodlá řešit případy, o nichž v nedávné době informovaly sdělovací prostředky, a jak hodlá zajistit, aby k podobným případům nedocházelo v budoucnu?“ Hohlmeierová se dotazovala rovněž na to, zdali plánuje Komise na základě článku 61 finančního nařízení 2018/1046 nějaké kroky za účelem šetření a přijetí opatření, pokud jde o možné situace, kdy dochází ke střetu zájmů v členských státech.

Komisař Johannes Hahn, zodpovědný za rozpočet a správu, stručně odpověděl na výše uvedené otázky například slovy, že „Evropská komise sleduje informace a sbírá stížnosti na střet zájmů, audity jsou realizovány na základě posouzení rizika ze strany Komise a v rámci sdíleného řízení monitoruje dodržování pravidel“. Naši republiku pak podporuje v uplatňování pravidel proti střetu zájmů, poskytuje nám prý také vodítka a monitoruje národní závazky. 

Celá několikahodinová debata, o níž ParlamentníListy.cz informovaly ve čtvrtek, měla ještě jeden aspekt. Také o něm se doposud nehovořilo. Byla jím, jak uvedl náš zdroj, určitá výzdoba, jakou se řada poslanců pyšnila. Šlo o odznak hnutí Milion chvilek pro demokracii.

Odznaky jsou součástí vzhledu protestujících od prvních demonstrací

„Poslankyně Holhmeierová měla tento odznak rovněž,“ uvedl náš zdroj s tím, že si zpočátku úplně přesně tohoto detailu nevšiml. „Pak jsem se celkem zarazil, až bych řekl, že jsem měl střevní stahy a velmi rychlý tep, protože mi to přišlo nevhodné. Česká republika je přece suverénní stát a podporovat akce proti premiérovi a také proti hnutí ANO, jež opakovaně zvítězilo ve volbách, je nemístné.“

Podle našeho zdroje měli uvedený odznak také někteří zástupci České republiky.

Anketa

Chcete, aby Mikuláš Minář vstoupil do politiky?

4%
96%
hlasovalo: 18306 lidí
Na téma možného střetu zájmů se vyjádřila i celá řada europoslanců z dalších členských zemí. Tak například Španělka Isabel García Muñoz kritizovala Evropskou komisi za přílišnou pasivitu v situaci, kdy podle ní existují jasné doklady o střetu zájmů. „Je třeba doložit případy, vytvořit preventivní mechanismy, zasáhnout, pokud úřady Česka nejednají dostatečně,“ mínila. Poslankyně Viola von Cramon-Taubadel následně uvedla, že rozpočet EU financuje oligarchy včetně českého premiéra, který však není jediný. „Je třeba zvýšit tempo vyšetřování. Je třeba jasně vyčlenit nezpůsobilé projekty, být transparentní, změnit strukturu pobídek,“ sdělila plénu devětačtyřicetiletá Němka.

„Nechápu, jak si může Evropská komise dovolit vykládat české zákony, zákon lex Babiš (namířený) proti Babišovi,“ řekl premiér před několika dny. Reagoval tak na auditní zprávu Evropské komise k jeho údajnému střetu zájmů. Předběžná zpráva Komise na jaře uvedla, že Babiš v konfliktu je. Obsah auditní zprávy nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani výsledky. Evropská komise ovšem zdůrazňuje, že text je tajný. Stejně hovoří i Ministerstvo pro místní rozvoj. „Z pohledu Komise je to asi konečný audit, ale z pohledu ČR to určitě není tak, že to bude akceptovat. Je to záležitost paní ministryně Dostálové. Já bych doporučil počkat, jak se vyjádří ona,“ uvedl k tématu Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…