Teror v Paříži odradil Čechy od cestování

20.11.2015 16:42

Teroristické útoky v Paříži negativně ovlivnily celkové prodeje letenek v Česku. Češi si jich za poslední týden koupili o pětinu méně. Prodej letenek do Paříže klesl meziročně až o 70 procent, do Bruselu pak o polovinu. Vyplývá to z údajů prodejců letenek. Češi navíc odložili na pozdější dobu i nákup dovolené na příští léto. Výrazně se propadla poptávka po letních zájezdech do Egypta, roste naopak zájem o Bulharsko či Španělsko.

Teror v Paříži odradil Čechy od cestování
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Také je solidární s napadenou Paříží

"Letos jsme od soboty do dnešního dne prodali do Paříže o 64 procent letenek méně než ve stejném období loňského roku," uvedl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

Podle společnosti Student Agency se prodej letenek celkově propadl v tomto týdnu o 20 procent. "Letečtí dopravci zatím na nižší zájem zákazníků nezareagovali například snížením cen letenek. O tom, jak se budou prodeje letenek vyvíjet v dalších týdnech, rozhodne především bezpečnostní situace v zahraničí," uvedla ředitelka prodeje letenek Student Agency Věra Janičinová.

České aerolinie zaznamenaly pokles počtu nových rezervací na lince do Paříže pouze v prvních dvou až třech dnech po útocích ve francouzské metropoli. "Od středy naopak sledujeme postupný mírný růst počtu nových rezervací na lety do/z Paříže, i když jejich celkový objem je zatím nižší ve srovnání s minulým týdnem," řekl mluvčí aerolinek Daniel Šabík.

Složitá bezpečnostní situace ve světě také významně ovlivňuje předprodeje zájezdů na příští léto. Podle cestovní kanceláře Fischer jsou v celkovém objemu předprodeje zatím na stejné úrovni jako loni, významně se ale mění preference klientů. "Největší pokles registrujeme u Egypta. Klienti naopak mají výrazně větší zájem o klasické evropské destinace, především o Bulharsko, Španělsko a řecké ostrovy," řekl ČTK mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

"Cestovní kanceláře v rámci předprodejů na letní sezónu 2016 evidují vyšší zájem o nemuslimské a nearabské země (vyjma SAE)," dodala výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

"Očekáváme, že pokud se bezpečnostní situace znovu neočekávaně nezhorší, vrátí se prodeje letních zájezdů během dvou až tří týdnů na obvyklá čísla," uvedla Eva Sedlmajerová z portálu Dovolena.cz. Teroristické útoky ve Francii podle ní způsobily také pokles zájmu o předvánoční poznávací pobyty po Evropě o deset procent, největší propad je právě u zájezdů do Paříže.

reklama

autor: spa

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…