Teror ve Vídni: Byt plný výbušnin. Oddělal servírku, kolemjdoucího, bylo to jedno. Nová zjištění

03.11.2020 14:32

V pondělí večer byli při útoku v centru Vídně zabiti čtyři lidé a 14 zraněno. Ministr vnitra a kancléř země označili střelbu za „islámský teroristický útok“. Podle rakouského prezidenta šlo o útok na svobodnou společnost. Terorista byl těžce ozbrojen a dobývat se k němu do bytu musela policie za pomoci výbušnin. Islámské země útok odsoudily, stejně tak papež František. Zprávy přinesla CNN.

Teror ve Vídni: Byt plný výbušnin. Oddělal servírku, kolemjdoucího, bylo to jedno. Nová zjištění
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Policejní zásah proti útočníkům ve Vídni.

Anketa

Obáváte se, že islámský terorismus udeří i v České republice?

96%
hlasovalo: 21823 lidí

Počet osob zabitých při pondělním nočním útoku se zvýšil na čtyři, řekl během úterního rána v televizním projevu rakouský kancléř Sebastian Kurz. Dále uvedl, že čtyři civilisté – starší muž, starší žena, mladý kolemjdoucí a servírka byli „zabiti chladnokrevně“ a dodal, že dalších 14 bylo zraněno. Pachatelem by měl být dvacetiletý Kultim Fejzulai, původně ze severní Makedonie, který byl již dříve souzen za trestný čin terorismu. Během útoku byl údajně ozbrojen útočnou puškou, pistolí a mačetou. Na sobě měl terorista vestu, která vypadala, jako naplněna výbušninou. Ukázalo se ale, že žádné výbušniny u sebe neměl.

Policie pachatele zastřelila a uvedla, že byl očividně radikalizován. Speciální policejní týmy SWAT musely použít výbušniny ke vstupu a prohledání Fejzulaiova bytu. Nyní se vyšetřuje, zda útočníků nebylo více. K útoku se vyjádřil i rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Prohlásil: „Došlo k útoku, který byl svou chladnokrevností nejhorším v naší historii. Myslíme na všechny zraněné, kteří bojují o život,“ řekl Van der Bellen a dodal, že útok „měl evidentně zaútočit na všechny ve svobodné společnosti“.

Hlavní město Rakouska postihla navíc ještě jedna tragédie. Nová antikovidová omezení vstoupila v Rakousku v platnost přes noc, pouhé hodiny po smrtícím útoku ve Vídni. Zákaz vycházení nyní platí mezi 20.00. a 6.00 hodinou. Restaurace a kavárny mohou provozovat pouze služby jako odběr nebo dovážka. Posilovny jsou zavřené a kulturní akce zrušeny. Obchody mohou zůstat otevřené, ale musí omezit počet lidí uvnitř, aby prý bylo možné udržovat odstupy.

Útok ve Vídni odsoudilo i několik muslimských států včetně Turecka, Saudské Arábie, Kuvajtu, Spojených arabských emirátů a Pákistánu. Připojila se také hlava katolické církve. Papež František uvedl, že se modlí za oběti a jejich rodiny. „Dost bylo násilí! Pojďme společně posílit mír a bratrství. Nenávist může umlčet jen láska,“ napsal na twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…