Těsně před volbami. Babiš řádil ve sledované televizi. Výbušná domněnka o poškození Nord Streamu

01.10.2022 9:55 | Ze sítí

„Řítíme se do totální katastrofy. Ty volby jsou střet polistopadového kartelu a našeho hnutí.“ Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) byl hostem Snídaně s Novou pár hodin před odstartováním druhého kola senátních voleb, a varoval voliče, kteří chtějí dát hlas kandidátům pětikoalice.

Těsně před volbami. Babiš řádil ve sledované televizi. Výbušná domněnka o poškození Nord Streamu
Foto: Nova
Popisek: Andrej Babiš ve Snídani s Novou

První téma, kterému se Babiš věnoval, bylo řešení energetické krize. Zastropování cen energií, které navrhla současná vláda, podle něj určitě nebude stačit. „Vláda zde měla jít v krocích Francie, která zastropovala cenu výrobců. Vláda stále něco slibuje. Lidem ani firmám vůbec nepomáhá,“ uvedl předseda hnutí ANO.

Vláda podle jeho slov stále nechápe, jak fungují firmy a ekonomika. „Je třeba si uvědomit, že naše firmy exportují 87 procent do Evropské unie a tam jsou ti konkurenti. Španělé, Portugalci, Francouzi dnes mají ceny energie daleko nižší. Naši přestanou být konkurenceschopní. A co budou dělat malé a střední podniky, když padnou i ty velké? Zbankrotují také,“ varuje Babiš.

„Vláda je bezradná. Nerozumí tomu. Takže řítí se na nás totální katastrofa. Síkela svolává pořád nějaké summity o ničem. Něco říká ráno, něco jiného večer. Je to totální chaos. Tuhle zemi ovládají výrobci elektřiny, oni měli být zastropovaní. Nestačí jim desítky miliard zisku, musí mít stovky miliard zisku. Vždyť se řítíme do totální katastrofy,“ zopakoval.

Návrh státního rozpočtu, který představil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), Babiš označil za „podvod“: „Obelhali všechny a budou mít rozpočet na tento rok o 100 miliard horší, než původně slibovali. Je to podvod na voliče. Mají obrovský schodek a žádné peníze lidem nedávají,“ pokračoval lídr parlamentního opozičního hnutí.

Následně upnul svou pozornost na osud plynovodu Nord Stream. Stojí podle Babiše za jeho poškozením Rusko, či někdo jiný? „Je zvláštní, že k tomu došlo teď, když byl otevřen plynovod Norsko – Polsko. Polsko vždy bojovalo proti Nord Streamu. Historicky má Polsko obrovský problém s Německem. Pamatujeme, jak Nord Stream 1 slavnostně otevírala Merkelová s Medveděvem. Byli tam všichni, všichni o ten ruský plyn bojovali.“

„Co se stalo teď, neumím posoudit, jsou různé spekulace. Zkrátka, musíme se modlit, aby byla mírná zima, protože politici argumentují, že mají plné zásobníky, ale ty znamenají pouze čtvrtinu spotřeby za celou sezónu,“ upozornil Babiš.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Dotázán byl na protivládní protesty na Václavském náměstí, které proběhly v minulých týdnech. Podle Babiše jsou zcela oprávněné: „Ti lidi protestovali proti vládě a mají pravdu, Je to nejhorší vláda od vzniku České republiky. Vláda, která nepomáhá, je nejhorší v Evropě. To, že tam na pódiu potom vystupují občas nějací magoři, to je pravda. Ale ti lidi tam jsou, si myslím, v dobré víře, že něco změní. Samozřejmě si neuvědomují, že už nebude listopad 89. Máme parlamentní demokracii, lidi ve volbách zvolili tu pětikoalici, která neumí řídit zemi. Lidi jsou naštvaní, i voliči Spolu, když vidí tu neakčnost a nekompetenci vlády,“ řekl Andrej Babiš.

Zhodnotil komunální a senátní volby, které míří do finále. „Já to považuji za úspěch. Velký úspěch je samozřejmě Senát. To bude klasický střet establishmentu, polistopadového kartelu, těch, co tuto zemi rozvrátili, rozprodali a vrátili se teď k moci – proti našemu hnutí,“ poznamenal, jak vnímá podzimní volby.

Co se týká prezidentských voleb, zopakoval, že své rozhodnutí, zda kandidovat bude, či ne, oznámí 27. října. „Jsem už rozhodnutý, do konce října to řeknu,“ dodal Andrej Babiš.

Závěrem nechal Babiš dotaz na hosta, který ho ve Snídani s Novou později vystřídal, tím byl premiér Petr Fiala (ODS): „Chtěl bych se zeptat pana Fialy, proč nejhoršího člena vlády, pana Síkelu, který devastuje tuto zemí tím, že není schopen pomoci lidem s energiemi, proč ho má ve vládě. Měl by ho odvolat. Nechápu, proč si nechává ministra řízeného kmotrem, pražským advokátem,“ zakončil šéf hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…