Testování ve firmách je nepřesné, vede do slepé uličky, v Česku mělo covid pět milionů lidí, říká šéf laboratoří Doležel

30.03.2021 22:28

Předseda Asociace soukromých laboratoří Kamil Doležel se rozpovídal o tom, jak si Česko skutečně stojí v testování. Dostatečné je prý pouze na první pohled, uvedl v rozhovoru pro iDNES.cz. Používané antigenní testy jsou prý nepřesné a často i zavádějící. Nemoc covid-19 podle jeho slov u nás od začátku pandemie prodělalo až pět milionů lidí.

Testování ve firmách je nepřesné, vede do slepé uličky, v Česku mělo covid pět milionů lidí, říká šéf laboratoří Doležel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Antigenní testovací sada na Covid 19, ilustrační foto

„Z mého pohledu v České republice stále testujeme nedostatečně,“ míní Doležel. Zmínil, že v Dánsku, které má zhruba 5,7 milionu obyvatel, se denní incidence počtu nově diagnostikovaných pohybuje kolem jedné tisícovky, přitom v ČR je to až deset tisíc denně.

„Oni provedou zhruba 150 tisíc PCR testů na denní bázi. My jich v Česku děláme mezi 20 až 35 tisíci v závislosti na tom, jaká je poptávka,“ pokračoval. Doležel.

Je přesvědčený, že pokud by se v ČR dostatečně využívaly PCR testy, dokázali bychom včas odhalit ohniska nákazy a denní počty nově nakažených by se zásadním způsobem snížily, podobně jako v Dánsku.

„Antigenní testy, které se v ČR používají při kontrole zaměstnanců, jsou podle mě velmi nepřesné. V ČR nabízí antigenní testy zhruba 90 dodavatelů. Soukromé laboratoře provedly jejich důkladnou kontrolu, většina z nich není dostatečně spolehlivá,“ upozornil, že jsou určené pro testování příznakových jedinců, kteří v sobě mají vysokou virovou nálož.

Celý rozhovor ZDE.

„Nebude-li antigenní testování doplňováno PCR testy, případně nebudou-li antigenní testy nahrazeny úplně, ocitneme se ve slepé uličce,“ varuje Doležel. Je potřeba mít k dispozici kvalitní testování, aby se dařilo eliminovat šíření onemocnění.

V Česku si podle něj onemocněním covid-19 prošlo až pět milionů lidí. „Řada lidí vám ani neřekne, že byla nemocná. Zůstanou doma, nemají tendenci se tím chlubit ani to nehlásí na krajskou hygienickou stanici,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…