Těžba ropy v Rusku se vyšplhala na nové postsovětské maximum

02.04.2015 13:30

Těžba ropy v Rusku se v březnu meziměsíčně zvýšila o 0,6 procenta na nové postsovětské maximum 10,17 milionu barelů denně. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů, které zveřejnilo ruské ministerstvo energetiky.

Těžba ropy v Rusku se vyšplhala na nové postsovětské maximum
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Rusko je nyní největším producentem ropy na světě před Saúdskou Arábií, která je největším světovým vývozcem této strategicky důležité suroviny. Těžba ropy v Saúdské Arábii v březnu podle agentury Reuters stoupla o 250.000 barelů denně na 9,95 milionu barelů denně.

Produkce zemního plynu v Rusku se podle dnešních údajů meziměsíčně snížila o sedm procent na 55,5 miliardy metrů krychlových. Ropa a plyn se podílejí zhruba polovinou na celkových příjmech ruského rozpočtu, které těžce zasáhl prudký pokles cen ropy.

Ruské ropné společnosti se nyní potýkají také s negativními dopady sankcí, které na Rusko uvalily západní země kvůli jeho postupu vůči Ukrajině. Tyto sankce omezují ruským těžařům přístup k zahraničním půjčkám i k potřebným technologiím.

Historického maxima 11,41 milionu barelů denně dosáhla ruská těžba ropy v roce 1988. Tehdy byla země součástí Sovětského svazu, na jehož celkové produkci ropy se podílela zhruba 90 procenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…