Těžká rána pro Hamáčka: Zimola rezignoval na svůj post ve straně. A na tiskovce vytáhl na světlo špínu

07.11.2018 15:39

Jiří Zimola oznámil na tiskové konferenci novinářům, že se vzdal funkce 1. místopředsedy ČSSD. Prý chce i nadále sloužit straně jako řadový člen v jižních Čechách a údajně nechce přisypávat sůl do ran ČSSD, ale současně říká, že chce-li se strana vrátit ke své slavnější minulosti a větším volebním ziskům, musí se začít chovat jinak.

Těžká rána pro Hamáčka: Zimola rezignoval na svůj post ve straně. A na tiskovce vytáhl na světlo špínu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

„Dnes vám oznamuji svou rezignaci na post 1. místopředsedy České strany sociálně demokratické," oznámil Zimola. Své kolegy zkritizoval i za to, že se nebrání zvýšení platů poslanců o 20 procent, Nešetřil však ani svého kolegu Lubomíra Zaorálka, který začal mluvit o stažení českých vojáků z Afghánistánu. Ani tento nápad se mu nelíbí. Především se mu však zdá, že za současného rozložení sil ve straně je jakákoli změna ve straně prakticky nemožná.   

„Pokud si někdo tuto mou rezignaci bude vykládat jako zbabělost, tak ať," pravil Zimola. Sám je zvědavý na to, jak si do jarního sjezdu strany povede předseda strany Jan Hamáček a jeho kolegové z vedení. Jsem zvědavý, jestli kolegové najdou odvahu k přeregistraci členů, abychom se zbavili černých duší. Jsem zvědavý, jestli v březnu na sjezdu budu v sále zase potkávat některé vyhlášené krajské šíbry, kteří se dokážou jako pijavice přisát na každé nové vedení ČSSD a užívat si ve stylu: díky za každé nové ráno. Já se od těchto lidí distancuji a nehodlám s nimi stranu pohřbívat," rozpálil se na tiskové konferenci Zimola.

Nechtěl však přiblížit, koho přesně má na mysli.

„Pan prezident Zeman v mém rozhodnutí nesehrál žádnou roli, ale mohu říci, že o tomto mém kroku byl informován. Ale byl o něm informován až poté, co jsem o tomto svém kroku informoval kolegy," zdůraznil.   

Jako 1. místopředseda byl připraven stále krýt Janu Hamáčkovi záda, ale po jednání širšího vedení strany dospěl k závěru, že zde chybí vůle změnit směřování ČSSD. Přesto prý neztrácí naději. „Já se chci dívat do budoucna, chci se dívat na lepší sociální demokracii a v návaznosti na to činím tento jasný a srozumitelný krok," řekl Zimola.

Teď se prý pokorně vrací do jižních Čech a bude se vyjadřovat k chodu strany, ale současně si klade i jiný cíl. „ Nechci dále přisypávat sůl do ran sociální demokracie," podotkl s tím, že v žádném případě neplánuje založit žádnou alternativní levicovou stranu. Ale také jasně říkám, abychom byli volitelní pro nejrůznější generace, tak se musíme chovat jinak," zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…