Těžké pro Macrona. Jinak než posledně. Drulák po volbách

25.04.2022 8:24 | Komentář

Profesor Jan Eichler a politolog Petr Drulák byli hosty speciálního vysílání CNN Prima NEWS, které se věnovalo prezidentským volbám ve Francii. „Určitě mu pomohla válka na Ukrajině, protože v takových chvílích většinou voliči mají tendenci sázet na jistotu,“ uvedl k vítězství Macrona mimo jiné Drulák.

Těžké pro Macrona. Jinak než posledně. Drulák po volbách
Foto: Repro Raptor TV
Popisek: Profesor Petr Drulák

Profesor Jan Eichler se ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil k tomu, co podle něj Emmanuelu Macronovi vyhrálo volby. „Já bych asi připomněl tu středeční debatu, finálovou, s Marine Le Penovou, kde se mu podařilo ji dostat na lopatky. Ona sama si jako výkopové hlavní téma zvolila kupní sílu, která skutečně klesá v dnešní Francii, ale nejenom v této zemi, a nebyla na to náležitě připravena,“ míní.

„Kandidující prezident ukázal, že je nejenom Macron, ale i makroekonom, zatímco jeho vyzyvatelka tady byla slabá, a když on ji rozebíral, a on má ty zkušenosti někdejšího bankéře u Rotschilda, pak má zkušenosti ze dvou let, kdy byl ministrem ekonomiky, když začal rozebírat, jak se říká, na součástky, tak ona se tam zmohla jenom na to, že si vyprošuje, aby ji nepoučoval, aby jí nedával lekce,“ zmínil dále politolog Eichler. 

„Nemyslím si ale, že by to byla jediná věc, která mu ty volby vyhrála, ale každopádně to sehrálo důležitou úlohu. To samé kampaň – ona to nebyla úplně kampaň, protože do toho vypukla válka. Ruská agrese na Ukrajinu. A on nadále vlastně vykonával funkci prezidenta republiky a těch výjezdů mezi voliče bylo mnohem méně. Takže on se také prezentoval jako prezident, který je pořád v první linii, který ji neopouští,“ dodal Eichler.

O tom, co rozhodlo o vítězství Emmanuela Macrona a porážce Marine Le Penové, hovořil také exdiplomat Petr Drulák. „Určitě mu pomohla válka na Ukrajině, protože v takových chvílích většinou voliči mají tendenci sázet na jistotu. My vstupujeme vlastně do období velkých krizí, ta válka povede k rozvrácení ekonomik, francouzské, německé i té naší, a v takových chvílích prostě voliči mají tendenci vsadit na toho, koho znají. I když s Macronem samozřejmě dvakrát spokojení nejsou, on má v podstatě mezi Francouzi takovou pětinu voličů, kteří ho budou volit vlastně, kteří jsou přesvědčeni o jeho projektu. A ti ostatní ho volí jako menší zlo,“ domnívá se.

„Určitou roli pak hrálo i to, že Marine Le Penová nedokázala přesvědčit o tom, že by byla kompetentní prezidentkou. Tam už nehrála právě takovou roli ta obvyklá démonizace, kdy jí byla připisována různá extremistická stanoviska, protože ona vlastně příliš extremistických stanovisek už nemá. Ale jak už bylo řečeno, jedno z těch jejích velkých témat je právě téma životního standardu, ale tyto ekonomické otázky vyžadují určitou ekonomickou kompetenci. A to zejména v té debatě s prezidentem Macronem, ale i na těch různých mítincích a debatách neprokázala, nedokázala, nepřesvědčila Francouze, že si skutečně ví rady, jak dokázat to, co slibuje. Takže řekl bych, že tam hrálo velkou roli to vnímání, že není úplně kompetentní, že by nebyla úplně kompetentní prezidentkou,“ dodal Drulák.

Volby provázela nízká volební účast. Co ji způsobilo? „Pro mnoho Francouzů ani prezident Macron, ani Marine Le Penová nebyli kandidáty, které by si představovali. A ti, kteří šli k volbám, tak většina z nich volila skutečně to menší zlo. A když jste v této situaci, tak řada lidí si řekne: Než volit menší zlo, tak raději zůstanu doma. Takže tam je určitý problém v tom, že jakkoliv prezident Macron vyhrál nad Marine Le Penovou s poměrně jasným náskokem, tak skutečná legitimita je poměrně malá a nemá přesvědčivou podporu v té společnosti,“ zakončil Drulák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…