Těžký víkend miliardáře Muska. Útoky, lži a žaloby. Rozjelo se to

19.11.2023 23:00

Silný odliv inzerentů zaznamenala sociální síť X podnikatele Elona Muska poté, co se ji společnosti včetně Applu, Disney či IBM rozhodly opustit, jelikož se jejich reklamy měly zobrazovat u příspěvků s antisemitským obsahem. Kritizován byl i samotný Musk, jenž kladně reagoval na příspěvek, v němž se psalo, že židovské organizace podporují „nenávist vůči bělochům“. Šéf sociální sítě X sice posléze popsal, že se v daném případě nedostatečně vyjádřil, ale mezitím již schytal nemalé množství kritiky. Zastali se jej však přitom naopak mnozí zástupci židovských komunit. Upozorňují na Muskovo oznámení, podle něhož si již sympatizanti Hamásu na X neškrtnou.

Těžký víkend miliardáře Muska. Útoky, lži a žaloby. Rozjelo se to
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13589 lidí
Vše započalo na profilu židovského konzervativce z Floridy Charlese Webera, který upozornil na aktuální vzedmutí antisemitismu a na to, že až sedmdesáttisíckrát ročně na internetu zaznívá, že „měl Hitler pravdu“.

„Zbabělcům, kteří se schovávají za anonymitu internetu a píší ‚Hitler měl pravdu‘: Máš něco, co bys chtěl říct? Proč nám to neřeknete do očí…,“ rozlítil se Weber kvůli anonymním antisemitským urážkám.

Pod jeho příspěvkem pak jeden z komentujících napsal: „Tak dobře. Židovské komunity prosazují přesně ten druh dialektické nenávisti vůči bělochům, o kterém tvrdí, že chtějí, aby ho lidé přestali používat proti nim. Hluboce mě nezajímá, že západní židovská populace dospěla ke znepokojivému poznání, že ty hordy menšin, které podporují v zaplavení jejich země, je nemají zrovna moc rády. Chcete-li pravdu řečenou do očí, tady ji máte.“

Příspěvek, v němž podle některých názorů zazněla neonacistická teorie, že nelegální migraci podporují židé, následně ohodnotil Musk slovy: „Řekl jste skutečnou pravdu.“

Po několika hodinách, kdy toto Muskovo zhodnocení příspěvku tvrdícího, že židovské komunity „podporují nenávist vůči bělochům“, vyvolalo značné ohlasy, přispěchal majitel sociální sítě X s vysvětlením, že Anti-Defamation League (AD) – americká neziskovka Liga proti hanobení, která bojuje proti antisemitismu – „nespravedlivě útočí na většinu Západu, přestože většina Západu podporuje židovský národ a Izrael“. „Je to proto, že podle svých vlastních zásad nemůže kritizovat menšinové skupiny, které jsou pro ni hlavní hrozbou,“ dodal.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Mnozí však nechápali, proč se Musk ve svém příspěvku ztotožňuje s útokem na všechny „židovské komunity“. „Ano, ale není spravedlivé ani pravdivé tvrdit, že ‚židovské komunity‘ podporují dialektickou nenávist vůči bílým. Říkejte si o ADL, co chcete, ale nezobecňujte židovskou komunitu,“ zaznělo od jednoho z diskutérů s tím, že to není správné a Musk by s tím měl přestat.

„Máte pravdu, že se to netýká všech židovských komunit, ale neomezuje se to jen na ADL,“ uznal nato miliardář a zdůraznil, že jej „hluboce uráží“ sdělení skupin, které „de facto prosazují rasismus zaměřený proti bělochům nebo proti Asiatům nebo jakýkoli rasismus“. „Je mi z toho zle. Přestaňte s tím,“ uvedl.

Svá slova však takto rozvinul až další den a mnoho velkých inzerentů si mezitím všimlo hlavně původní Muskovy reakce, již mnozí označovali za podporu antisemitismu i teorie neonacistů. Muskova síť X tak rázem přišla o spolupráci s mnohými největšími světovými společnostmi, které nestojí o jakékoli spojování svých jmen s čímkoli, co by mohlo antisemitismem zavánět.

The Washington Post poskládal seznam společností, jež pozastavily inzerci na platformě sociálních médií X Elona Muska a objevují se mezi nimi firmy jakožApple, IBM, Disney, Paramount, Lionsgate či Comcast.

Nešlo přitom jen o příspěvek Muska. Vadilo jim i zejména to, že se jejich reklama zobrazuje vedle antisemitských příspěvků, jež se aktuálně na X šíří. Organizace Media Matters tento týden uvedla, že zjistila, že inzeráty některých velkých společností se objevují u takovýchto příspěvků, a firmy se proto rozhodly svou reklamu pozastavit.

Musk takovéto tvrzení odmítl. „Jakmile se v pondělí otevře soud, X Corp podá termonukleární žalobu na Media Matters a všechny, kteří se podíleli na tomto podvodném útoku na naši společnost,“ napsal. Organizace Media Matters podle něj zkresluje skutečnou situaci na jeho sociální síti X.

Je podle něj též „dobrá otázka“, proč se stažení reklam týká pouze sítě X, a ne dalších sociálních médií, kde se antisemitský obsah v poslední době také rozbujel.

Server CNBC v rámci tohoto sdělení však poukázal, že aktuálně nešlo jen o námitky dané organizace, jelikož to Musk slízl i od Bílého domu. „Je kdykoliv nepřijatelné opakovat ohavnou lež, která stojí za nejsmrtelnějším aktem antisemitismu v americké historii, natož měsíc po nejtragičtějším dni pro židovský národ od holokaustu,“ uvedl mluvčí Bílého domu Andrew Bates v reakci na Muskovy výroky v období, kdy se Izrael brání útoku teroristů z palestinského Hamásu, který stále drží velké počty izraelských rukojmí.

Sociální síť ztráty velmi významných inzerentů nechce bránit jen u soudu. Společnost X ve čtvrtek BBC sdělila, že reklamy nejsou záměrně umísťovány vedle extremistického obsahu a že účty „propagující nacismus“ nebudou vydělávat peníze z reklamy a konkrétní příspěvky budou označeny jako „citlivé“.

Musk také po několika dnech tvrdé kritiky představil i kroky na potírání antisemitismu přímo v jednotlivých příspěvcích na sociální síti X a oznámil, že „výzvy k extrémnímu násilí jsou v rozporu s podmínkami“ sítě X a budou mít za následek pozastavení účtů. Odkázal přitom na jasné příklady a upozornil, že termíny jakožto „dekolonizace“ či „Palestina bude svobodná od řeky k moři“ „a podobné eufemismy nutně znamenají genocidu“.

Právě takováto antisemitská hesla, jež častokrát zaznívají mezi protiizraelskými protestujícími, se již podle Muska nadále neobjeví. „Každý, kdo vyzývá ke genocidě jakéhokoli národa, bude mít suspendovaný účet,“ ujistil, že chce skoncovat s podporovateli Hamásu.

Za takovýto krok se rozhodl Muska ocenit dokonce i Jonathan Greenblatt, šéf Ligy proti hanobení (ADL), proti které se Musk předtím vyjadřoval. „Jedná se o důležitý a vítaný krok ze strany Elona Muska. Oceňuji toto jeho vedení boje proti nenávisti,“ ocenil Greenblatt Muska, jenž mu naopak poděkoval.

Známého podnikatele a vynálezce se také zastal floridský guvernér Ron DeSantis. NBC si povšimla, že DeSantis v rozhovoru s CNN odmítl Muska ihned odsoudit za jeho první příspěvek s tím, že nezná kontext. „Elona Muska znám… Nechci tu sedět a vynášet soudy za pochodu,“ řekl.

A směrem k Muskovi se se zastáním vytasil také komentátor židovského vyznání Ben Shapiro, jenž podotkl, že mnozí lidé mlčí, když se jedná o podporu Izraele při osvobozování unesených civilistů z Pásma Gazy, avšak jakmile se jedná o Muska, tak si do něj rádi „kopnou“ a označí jej za antisemitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Po kampani v Gaze rozjeli židi kampaň proti síti X, Musk je Palestinec?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAchtung , 19.11.2023 23:54:08
Nebo je to odveta, že Musk nepůjčil Starlink ukrajinským židům proti Krymu?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…