Těžší maturitu z matematiky by zvládl pánbůh a autor testů, míní Klaus mladší

09.05.2012 21:36

Náročný maturitní test z vyšší úrovně matematiky pobouřil studenty i ředitelé prestižních gymnázií. Šéf soukromého gymnázia PORG Václav Klaus mladší považuje test za neadekvátní. Na internetu už vznikla protestní petice proti této verzi maturitní písemky. Informuje server iDnes.cz.

Těžší maturitu z matematiky by zvládl pánbůh a autor testů, míní Klaus mladší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Podle studentů byly příklady vyšší úrovně matematiky mnohem těžší než minulý rok. V testu prý byly i málo obvyklé typy úloh a na vyplnění bylo málo času. Těžší variantu si letos vybralo přibližně 1700 studentů.

Pod petici s nesouhlasným otevřeným dopisem pro Cermat podepsalo více než tisíc lidí, mezi nimi i někteří učitelé matematiky.

Jedničku z testu by měl pánbůh, dvojku autor testů a trojku pan ředitel, tvrdí Klaus

S kritikou souhlasí také ředitelé škol, které minulý rok dopadly v maturitě nejlépe. Zejména jejich studenti si vybrali těžší verzi maturity.

„Mně se jako matematikovi ty příklady líbily, ale na test mi přišly neadekvátní z hlediska času, dal bych studentům aspoň tři a půl hodiny," řekl server iDnes.cz ředitel pražského soukromého gymnázia PORG Václav Klaus mladší. Popsal, že mu test připomínal „rychlostní IQ test“.

Klaus uvedl, že obtížnost neodpovídá maturitní písemce a zadání je zcela jiné než testy z minulého roku a zkušební verze. "Ten test je ve stylu na jedničku pánbůh, na dvojku autor testů, na trojku pan ředitel a na čtyřku ti nejlepší studenti," doplnil Klaus pro iDnes.cz. Ten také očekává, že Cermat testy dodatečně upraví, až zjistí, že by většina studentů neprospěla.

Ředitelům gymnázií se nelíbil nedostatek času na vyřešení úloh

S kritikou vystoupil také Juraj Liška, ředitel pražského Gymnázia Jana Nerudy. Ten ve středu poslal i za ředitele dalších gymnázií stížnost Cermatu. Nelíbí se mu málo času na vyřešení příkladů a také to, že test odporuje didaktickým zásadám, když začíná několika velmi těžkými příklady, které maturanta zbytečně vystresují a dostanou pod tlak, píše server iDnes.cz.

"Úlohy to jsou zajímavé, ale ne na maturitu, nýbrž na olympiádu z matematiky. Pokud se s tím něco nestane, tak v příštím roce nebude jediné gymnázium, které by šlo do vyšší úrovně," myslí si Liška. "Těch děcek je mi líto, klidně si mohly dát tu lehčí variantu a teď by se smály. Nemohu se smířit s tím, že na to teď mají doplatit a mít čtyřky či pětky," vadí řediteli.

Testem se také začala zabývat Jednota českých matematiků a fyziků. Podle jejího přednosty Josefa Kubáta by úlohy neměly zaskočit výborné maturanty, zároveň konstatuje, že se zvedla obtížnost. Hlavní problém je prý pouhých 120 minut na vyřešení 23 příkladů, což prý vyvolává stres. Navrhuje, aby bylo v testech o pět úloh méně, nebo aby se zvedl časový limit na 180 minut. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…