Thatcherová byla železnou dámou pouze v politice, připomenul Klaus

08.04.2013 15:31

Bývalý prezident Václav Klaus vyjádřil lítost k úmrtí někdejší premiérky Velké Británie Margaret Thatcherové. Podle něj byla jednou z nejvýraznějších politických osobností poslední čtvrtiny 20. století a bude v dnešní Evropě velmi chybět.

Thatcherová byla železnou dámou pouze v politice, připomenul Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Margaret Thatcherové se přezdívalo „železná dáma“, ale podle Klause byla železná pouze v politice a ideologii. „Jinak byla velmi milým, přátelským, pozorným a naslouchajícím člověkem,“ připomněl Klaus.

Thatcherová bude v současné Evropě velmi chybět

„Politiku, kterou prováděla ve Velké Británii, jsme považovali za vzor hodný následování, a proto byla naše (často moje) politika považována za ‚thatcheristickou‘. Myslím, že to cítila i ona a tomu, co jsme před dvěma desetiletími dělali ve snaze zbavit se dědictví komunismu, vždy vyjadřovala podporu,“ vzpomíná Klaus v článku na svém webu.

Podle Klause Thatcherová v Evropě velmi chybí. Současný ekonomický a sociální systém v Evropě je v posledních letech stále více a více „antithatcherovský“. Je tedy přesně tím, proti čemu ona jako první žena postu britského premiéra bojovala.

Thatcherová varovala před potlačováním národních států

Klaus také připomněl její slova, kterými varovala před potlačováním národních států a koncentrace moci v Bruselu. Thatcherová se obávala, že to jednou Evropu zničí.

Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová zemřela v pondělí. Političce, která díky své nekompromisnosti získala přezdívku železná lady, bylo 87 let. Jak oznámil mluvčí rodiny, Thatcherová utrpěla mrtvici. Podle stanice BBC, která se odvolává na úřad premiéra, bude mít bývalá ministerská předsedkyně státní pohřeb, který v zemi jinak náleží pouze příslušníkům královské rodiny. Uskuteční se s vojenskými poctami v londýnské katedrále svatého Pavla.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…