Tikající bomba v USA. Na úrocích zaplatí víc, než dvě Česka vyrobí. A bude hůř

23.06.2023 20:55 | Ze sítí

ZE ZAHRANIČÍ Státní dluh USA se vyšplhal na 32 bilionů dolarů. Od nástupu prezidenta Joe Bidena se dluh zvýšil o 4,25 bilionu dolarů. Podepsáním zákona o fiskální odpovědnosti byl pozastaven limit dluhu, lze tak očekávat, že spolu s mimořádnými výdaji, poroste. Mezitím úrok ze státního dluhu roste, roční úrok dosáhl 600 miliard dolarů.

Tikající bomba v USA. Na úrocích zaplatí víc, než dvě Česka vyrobí. A bude hůř
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden s poznámkami v ruce

Státní dluh USA dosáhl tento týden 32 bilionů dolarů, přičemž vláda prezidenta Joe Bidena měsíčně vydá 500 miliard dolarů. Od nástupu prezidenta Bidena do funkce (2,5 roku) stoupl státní dluh USA o 4,25 bilionů dolarů, informoval server Schiffgold amerického makléře Petera Schiffa.

Biden na začátku podepsal zákon o fiskální odpovědnosti (Fiscal Responsibility Act oc 2023), který pozastavuje platnost limitu státního dluhu do 1. ledna 2025, lze tedy očekávat, že dluh bude dále růst. Ministr zahraničních věcí Spojených států amerických Antony Blinken navíc oznámil další pomocný balíček pro Ukrajinu, „mimořádné“ výdaje tím tak budou dále pokračovat.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21918 lidí
Oproti vládním výdajům, vládní příjmy USA klesají. Ke květnu vykázalo ministerstvo financí příjem 307,5 miliardy dolarů, což je oproti stejnému měsíci minulého roku pokles o 26,5 procent. V roce 2022 pomohly příjmovou stránku rozpočtu překrýt daňové příjmy. Podle analýzy údajů Rozpočtového úřadu Kongresu, již provedla agentura Tax Foundation, vzrostl výběr federálních daní o 21 procent a dosáhl tím několikaletého maxima ve výš 19,6 procentech na HDP. Analytici Rozpočtového úřadu však varují s tím, že tento trend nebude dlouhotrvající.

Úrok ze státního dluhu Spojených států mezitím exponenciálně roste. Roční úrok z dluhu dosáhl v květnu téměř 600 miliard dolarů. pro srovnání, to je více než dvojnásobek celého HDP České republiky z roku 2021. Na začátku roku 2022 činil úrok pouze 350 miliard dolarů.

Podle nynější výše úrokové platby platí ministerstvo financí Spojených států amerických úrok menší 2 procent. Velká část současného dluhu byla financována za nízkých úrokových sazeb, než Federální rezervní systém začal zvyšovat úrokové sazby. Tím pádem koncem každého měsíce končí splatnost určitých dluhopisů s nízkým výnosem a musí být nahrazeny dluhopisy s vyššími sazbami. Lze tak očekávat rapidní nárůst úrokových výdaje USA, pokud úrokové sazby neklesnou.

Pokud úrokové sazby zůstanou vysoké nebo budou dále stoupat, je možné, že se úrokové výdaje stanou jednou z největších položek federálního rozpočtu USA. S předpokládaným dluhem ve výši 40 miliard dolarů a úrokovými sazbami na úrovni 5 procent, by samotné úrokové platby činily přibližně 2 miliardy dolarů ročně. I při vyrovnaném rozpočtu by se tak USA potýkaly s ročním deficitem ve výši právě 2 miliard. Pravděpodobnějším scénářem je však nadále rostoucí rozpočtový deficit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…