Tisíce Slováků v ulicích proti Ficovi. Z pódia burcovala i Vášáryová

12.12.2023 22:35 | Monitoring

Na Slovensku se v úterý konaly protesty proti vládě premiéra Roberta Fica (Směr). Nejvíce lidí se sešlo na náměstí v Bratislavě, kde bylo zhruba 10 tisíc protestujících, informují slovenská média.

Tisíce Slováků v ulicích proti Ficovi. Z pódia burcovala i Vášáryová
Foto: Facebook
Popisek: Robert Fico

Opoziční protesty proti vládě premiéra Roberta Fica (Směr) se konaly v Bratislavě, Košicích, Žilině, Nitře a Banské Bystrici.

V Bratislavě bylo náměstí ještě zaplněnější než minule. Denník N odhaduje, že na protivládní protest v Bratislavě na náměstí Svobody před Úřadem vlády přišlo zhruba deset tisíc lidí. Původní odhad organizátorů z Progresivního Slovenska byl kolem 15 tisíc lidí

Důvodem protestů jsou kroky vlády zejména v oblasti trestního práva, kde koalice plánuje zrušit Úřad speciální prokuratury, ale také například snížit testy za korupci. Za protestní akcí stojí strany PS, SaS a KDH.

Během protestu lidé vykřikovali hesla „Dost bylo Fica“, „Slovenska se nevzdáme“, „Zrádce“, na adresu šéfa parlamentu Petera Pellegriniho. Nesli vlajky Slovenska i vlajky Evropské unie. V rukou drželi transparenty s protivládními hesly.

Na pódiu vystoupila bývalá herečka a bývalá diplomatka Magda Vášáryová, herečka Kristína Farkašová a zástupci pořádajících opozičních politických stran Richard Sulík, Michal Šimečka a Milan Majerský, informoval server Sme.sk.

„Budeme zde hájit naši demokracii,“ řekl Šimečka, šéf Progresivního Slovenska. „Jsme odhodláni bránit spravedlnost. V tom je naše síla. Budeme házet Ficovi všechna polena pod nohy – v parlamentu, tady na náměstí, na Ústavním soudu," dodal.

Majerský připomněl Ficovy výroky před volbami, že Smer nebude rušit Úřad speciální prokuratury.

Předseda strany SaS Richard Sulík zdůraznil, že Úřad speciální prokuratury má v současné době v kompetenci více než tisíc živých trestních kauz. "Méně než dvacet živých případů je politických," uvedl Sulík s tím, že zbytek jsou případy zločineckých skupin, úkladných vražd, korupce nebo extremismu.

Prezidentský kandidát Ivan Korčok řekl, že na protest do Bratislavy přišel, protože chtěl být s lidmi, kterým není lhostejná politika a dění na Slovensku. "Je hlubokým omylem vlády, pokud si myslí, že se vrátila doba, kdy vítěz voleb mohl dělat všechno. Lidé v ulicích to jasně odmítají," řekl.

Na protestu v Bratislavě promluvil také emeritní arcibiskup Róbert Bezák. "Zažil jsem kontrolované manifestace na 1. máje, kontrolované volby jediné správné strany, strach a zatahování závěsů, abychom mohli poslouchat Svobodnou Evropu, a to, že se něco jiného říká venku a něco jiného doma. Byl to fatalismus, lidská důstojnost se neprobouzela," řekl.

Před více než 30 lety jsme podle Bezáka dostali příležitost budovat svou důstojnost. "Už tedy neplatí, že kdo vyhraje volby, může všechno," dodal.

Mafie, křičel dav na protivládním protestu v Košicích, když Martin Šmilňák z KDH řekl, že Smer se chystá jmenovat obviněného Tibora Gašpara ředitelem SIS. Na Hlavní třídě bylo zhruba 2 až 3 tisíce lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Paní Vašáryová,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenezmar , 13.12.2023 13:35:21
kam vy jste to dopracovala?! Styďte se !

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …