Tisíce lidí v ulicích Chemnitzu. Došlo na bitky s policisty. Útok byl veden i na novináře

01.09.2018 22:33

Ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici) to dnes zase vřelo. Sobotní protestní pochod organizovaný protiimigračním hnutím Pegida a protestní stranou Alternativa pro Německo (AfD) se ve svém závěru neobešel bez střetu s policií. Napadení se nevyhnuli ani někteří novináři.

Tisíce lidí v ulicích Chemnitzu. Došlo na bitky s policisty. Útok byl veden i na novináře
Foto: Repro Youtube
Popisek: Demonstrace ve východoněmeckém městě Chemnitz

Situace v Saské Kamenici, kde se dnes konala série různých demonstrací, se začala vyhrocovat kolem půl sedmé večer. Policie v tu dobu po pár stovkách metrů zastavila tichý pochod asi 4500 až 6000 lidí za „oběti multikulturalizace“. Jelikož se cestu, kudy pochod vedl, snažili blokovat účastníci protidemonstrace, policie za několik desítek minut ohlásila, že protest překročil nahlášenou délku a jeho pokračování není ani z bezpečnostních důvodů možné. I když pořadatelé proto shromáždění rozpustili, před památníkem Karla Marxe stále zůstávaly stovky demonstrantů, kteří odmítli odejít.

V důsledku toho došlo na střety s policií, včetně pokusů o napadení přítomných novinářů. Části protestujících, kteří začali skandovat hesla jako „Prolhaný tisk“ nebo „My jsem národ“, se také podařilo prorazit jednu z policejních zábran. V další cestě směrem k demonstraci proti neonacismu jim ale policisté zabránili.

I přes stálé výzvy policie lidé místo neopustili. A tak i kolem deváté večer měla policie v pohotovosti dva obrněné vozy, vodní děla i desítky dodávek. Policie, která má na místě stovky příslušníků, večer zasahovala také v oblasti nádraží proti „narušitelům“ z pravicového i levicového tábora. I zde měla připravená vodní děla. K občasným střetům docházelo i s protestujícími proti neonacismu, kteří se v podvečer snažili narušit pochod pravice. Policie jim v tom ale úspěšně bránila. Samotný protest asi 2500 až 4000 lidí z převážně levicového spektra se obešel bez problémů.

Pro tým veřejnoprávní televize MDR, který při natáčení demonstrace z jednoho ze soukromých bytů někdo napadl, neskončil večer štastně. Jeden z novinářů byl zraněn. Případ vyšetřuje policie, která o něm také na twitteru informovala.

V Chemnitzu panuje vyhrocená atmosféra po nedělní vraždě pětatřicetiletého Němce, z níž jsou podezřelí Iráčan a Syřan.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…