Tiskovka po jednání o koalici byla plná úsměvů. Až na dvě otázky je už prý hotovo

07.12.2013 15:57

Po sobotním jednání potenciálních koaličních stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL předstoupil šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka před novináře s výsledky. Podle něj je hotovo, až na dvě otázky v programu koaliční smlouvy, na kterých se špičky vznikající koalice zatím nedohodly.

Tiskovka po jednání o koalici byla plná úsměvů. Až na dvě otázky je už prý hotovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

Sobotka prohlásil, že se může začít tvořit čistopis koaliční smlouvy. „Až na dvě otázky v rámci návrhu programové části koaliční smlouvy je hotovo,“ řekl šéf ČSSD.

Podle něj budoucí koaliční partneři stihli probrat všechny resorty a další záležitosti. O konkrétních jménech se ovšem podle Sobotky nemluvilo.

Strany se zatím neshodli na daních a poplatcích za pobyt v nemocnici

Zatím se nepodařilo dohodnout na daňových úpravách. Jedná se o daňovou progresi v příštím období. „S tím souvisí i to, jak se budou rozvíjet firemní daně. A případně sektorová daň. Tady se nám nepodařilo dosáhnout shody,“ přiznal Sobotka.

„Druhá otázka se týká zdravotnictví. Shodli jsme se, že se zruší poplatky u ambulantních lékařů a v lékárnách. Poplatky v nemocnicích teď budou zrušeny k prvnímu lednu na základě rozhodnutí Ústavního soudu. My bychom chtěli je znovu nezavádět, ale zatím jsme se na tom neshodli,“ dodal Sobotka k druhé sporné oblasti jednání.

Šéf ČSSD dále oznámil, že se v pondělí připraví čistopis koaliční smlouvy. V úterý večer se poté znovu sejdou špičky rodící se koalice a projednají jej. „Pokud se to v úterý podaří uzavřít, tak už všechny tři strany mohou s návrhem pracovat uvnitř svých stran a získávat pro něj podporu,“ míní Sobotka.

Lidovci do koaliční smlouvy prosadili své programové priority

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek v případě sporu o daně vypíchl zejména sektorovou daň. O ní chce hnutí ANO jednat s představiteli asociace bank.

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka se pochlubil, že se jeho straně podařilo prosadit programové priority do koaliční smlouvy. Patří k nim snížení daňové zátěže pro rodiny a také ukončení „divokých exekučních praktik“.

Debata o obsazení ministerstev nemůže zabránit nalezení kompromisu

Sobotka poté dostal dotaz, jak bude budoucí koalice řešit druhý pilíř důchodové reformy. „Detaily z koaliční smlouvy nebudeme zveřejňovat. Zatím jsem hovořil o tom, na čem jsme se nedohodli. Až budeme mít text, tak ho zveřejníme,“ slíbil Sobotka.

Předseda sociálních demokratů také vyloučil, že by personální otázky zabránily vzniku vlády. „Jednání přispěla k tomu, že jsme se sblížili. Teď si rozumíme mnohem lépe, než jsme si rozuměli před třemi týdny. Jestli je tady nalezena shoda, tak debata o tom, kdo bude mít ministra zemědělství, nemůže zabránit tomu, abychom nenalezli kompromis,“ uzavřel Sobotka brífink.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …