Tluchoř kritizuje plány na trafiku pro Johna

29.08.2011 14:29

Případné rozdělení sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost na dvě části, z nichž jednu by vedl předseda Věcí veřejných Radek John, zkritizoval někdejší šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Pokládá to za hrubé porušení elementární slušnosti a parlamentních zvyklostí.

Tluchoř kritizuje plány na trafiku pro Johna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Tluchoř

Ve sněmovně je dobrým zvykem, že opozice vede klíčový bezpečnostní výbor, upozornil Tluchoř. Nynější obsazení této funkce s Františkem Bublanem z ČSSD prý osobně dojednával. "Tuto dohodu pokládám za správnou a závaznou. Její porušení by znamenalo neblahý důsledek poklesu politické kultury, kterou přinesl vstup VV do vlády," řekl ČTK.

Tluchoř také zdůraznil, že nemá žádné oficiální informace o údajné koaliční dohodě, která by měla funkci Johnovi zajistit.

Konzervativní strana musí ctít tradice

Poslanec, který se v posledních měsících proti současnému kurzu ODS vymezil už několikrát, podotkl, že personální problémy nejmenší vládní strany nelze řešit na úkor dlouhodobé stability ústavního systému. "Jsem přesvědčen, že jako strana, která se hlásí ke konzervatismu, musíme ctít tradice a instituce a nemůžeme je obětovat bezbřehému pragmatismu," podotkl.

Plány na rozdělení sněmovního branného a bezpečnostního výboru se nelíbí ani opozici. Podle ČSSD by se jednalo o účelový a neodůvodněný krok. Komunisté kritizují zejména to, že oba výbory by údajně vedli poslanci koalice.

"Vytvoření nového placeného místa pro neúspěšného bývalého ministra vnitra a předsedu koaliční strany není přijatelným důvodem pro rozdělení výboru," uvedl minulý týden v tiskové zprávě stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

Je to naprostá nehoráznost

V minulém volebním období existovaly branný a bezpečnostní výbor samostatně, spojila je nynější koalice do třicetičlenného orgánu. Poslanec a stínový ministr vnitra KSČM Alexander Černý soudí, že rozdělení obrovského výboru by logiku mělo. "To, o čem uvažuje vládní koalice, totiž že by oba výbory vedli poslanci koalice, je naprostá nehoráznost," uvedl.

Stejně jako sociální demokraté poukázal Černý na to, že v minulosti bývali předsedy těchto výborů zástupci opozice. Tejc navíc zdůraznil, že by byl zcela popřen princip poměrného zastoupení.

Čtěte:

Nová trafika pro "neschopného" Johna. Korte z topky nechce být vulgární

Tejc: Odmítáme další trafiku pro VV

reklama

autor: par, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…